2021. dec 14.

Kondorosi Éva akadémikus Prima Primissima díjas

írta: Janguli
Kondorosi Éva akadémikus Prima Primissima díjas

Kondorosi Éva molekuláris biológus, az MTA rendes tagja nyerte el az idén immár 18. alkalommal kiosztott elismerést a magyar tudomány kategóriában.

2021. DECEMBER 13.

A díjakat tíz kategóriában adták át: magyar irodalom, magyar színház- és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet, illetve magyar sport.
A kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül végül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima közönségdíj nyertese.

Kondorosi Évamta.hu / Szigeti Tamás

Magyar tudomány kategóriában a három Prima közül Kondorosi Éva akadémikus nyerte el a Prima Primissima díjat. Kondorosi Éva az ELTE biológus szakán végzett, PhD-fokozatot a genetika területén szerzett. Kutatómunkája a pillangósvirágú növények és a Rhizobium baktériumok szimbiózisára, a biológiai nitrogénkötésre irányul. A Balzan-díjas biológus kutatásának középpontjában a szimbiotikus sejtekben termelődő növényi peptidek állnak, amelyekből több ígéretes, új antibiotikum-jelölt. Kutatócsoportja a nemzetközi növényi molekuláris biológiai kutatás vezető műhelye. A Széchenyi-díjas akadémikus az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjának tagjaként a COVID-19-járvánnyal,
a krízishelyzetek kezelésével, a rák korai felismerésével és szűrésével foglalkozik.

Prima díjasok a magyar tudomány kategóriában

Egyed Ákos történész – 1948-tól a Bolyai Tudományegyetem hallgatója, 1951-től itt kezdi pályafutását gyakornokként. Ezt követően a kolozsvári Történeti Intézet kutatója. Tudományos munkáiban főleg az 1848–49-es erdélyi forradalommal és szabadságharccal, Erdély 1867-től 1914-ig terjedő történetével, intézményeivel és kiemelkedő személyiségeivel foglalkozik. Eredményesen tárta fel a székelység újkori, sajátos gazdasági és társadalmi problémáit is. Tizennégy kötetet publikált, jelentős a folyóiratokban megjelent munkáinak száma is. A Debreceni Egyetem díszdoktora (1998). 1990 óta a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Pászthy Bea gyermekorvos, gyermekpszichiáter, klinikai farmakológus és család-pszichoterapeuta szakorvos. A Semmelweis Egyetemen diplomázott. 2005-ben megalapította a családközpontú Gyermekpszichiátriai és Pszichoterápiás Osztályt a mentális betegséggel küzdő gyermekek gyógyítására a SE I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján. Kidolgozta a gyermekkori súlyos evészavarok terápiás protokollját, létrehozta az első magyar evészavarrészleget gyermekek számára. Elindította és szervezi a gyermekpszichiátria graduális képzését, a rezidens- és szakorvosképzést. A bio-pszicho-szociális szemléletű gyógyítás úttörője, szaktekintélye.
A gyermek- és serdülőkori pszichoszomatikus betegségek nemzetközi szintű szakértője.

Forrás: https://mta.hu/mta_hirei/kondorosi-eva-akademikus-prima-primissima-dijas-111869

Szólj hozzá