2016. jún 21.

Az első mobilos játék, amely a tudományt segíti

írta: Janguli
Az első mobilos játék, amely a tudományt segíti

Ha százezer ember két percig játszik ezzel a játékkal, az 50 évnyi agykutatásnak felel meg

A Sea Hero Quest nevű, nemzetközi összefogással megvalósult mobiljátékot, amely az agyban zajló, a térbeli tájékozódásért felelős folyamatok feltérképezésével segíti a demenciakutatást, a Deutsche Telekom Csoport nemzeti vállalatai - így a Magyar Telekom is - május elején mutatták be. Alig néhány percnyi játékkal jelentősen hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a betegség kialakulásának folyamatát még pontosabban megismerjék a szakemberek.

Hogy tájékozódsz térben?

A mobiljáték segítségével a tudósok névtelen adathalmazhoz jutnak minden egyes játékos térbeli tájékozódási viselkedésével és képességével kapcsolatban. A játékosok szigetek és jéghegyek közötti lavírozásának minden másodperce hasznos tudományos adattá konvertálható.

A Sea Hero Questet eddig - az előzetes várakozásokat messze felülmúlva - több mint egymillióan töltötték le. A magyarok részesedése ebből több mint százezer letöltés. A Sea Hero Quest játékosai által eddig előállított navigációs adatokat a tudósok több mint 1500 év alatt tudták volna csak létrehozni laboratóriumi körülmények között.

sea_hero.jpg

Sok, demenciával élő ember számára az első tapasztalt tünet a tájékozódási képesség elvesztése, akár az általuk jól ismert környezetben is. A térbeli navigációs képesség nemzetközi, globális alapszintjének meghatározása az egyik legfontosabb lépés a demenciát okozó betegségek diagnosztizálását célzó tesztek kifejlesztése során.

_sea-hero-quest.jpgAz alapszint meghatározásához fontos, hogy a különböző országokban élő, különböző korú és nemű játékosok a lehető legnagyobb számban vegyenek részt a játékban.

sea-hero-5729b6e6324f7-5729b715375b7.jpgA Deutsche Telekom Csoport a Sea Hero Quest játékot az Alzheimer's Research, University College London, a University of East Anglia intézményekkel és a Glitchers játékfejlesztő céggel folytatott szoros együttműködésben fejlesztette. A Sea Hero Quest világszerte elérhető iOS és Android eszközökön, ingyenesen letölthető az App Store és Google Play áruházakból.

További információ a kutatási projektről és a játékról: www.seaheroquest.com

monsters_sbs_sea_hero.jpg

Szólj hozzá

agykutatás Alzheimer-kór