2015. jún 24.

Rosszkor isszuk a kávét?

írta: Janguli
Rosszkor isszuk a kávét?

kave_bagoly.jpgSteve L. Miller agykutató (Geisel Orvosi Egyetem, Dartmouth) szerint valószínűleg igen. A magyarázatot pedig az ún. kronofarmakológia adhatja meg. A kronofarmakológia a bioritmusok és a gyógyszerek hatása közti kapcsolatot vizsgálja. Egyik legfontosabb bioritmusunk a cirkadián (napi) ritmus, amely módosítja a szerek biztonságosságát és hatásosságát.

Az agy mely része működteti a 24 órás ciklust? Régóta tudjuk, hogy a fény befolyásolja a bioritmusokat, emlősöknél ez a legfőbb külső tényező. A retina és a hipotalamusz közti kapcsolatok (retinohipotalamikus útvonal) felfedezését követően világossá vált, hogy a belső óra helye a hipotalamusz. Ennek egyik idegsejt-csoportja, a szuprakiazmatikus mag (SCN) irányítja többek között az alvás-ébrenlét, a táplálkozás, energiafogyasztás ritmusát és a hormonszintek változását is. Az éberség szempontjából rendkívül fontos hormon a kortizol, amelyről legtöbbször a stressz kapcsán hallhatunk.Sok ember számára elmaradhatatlan a reggeli kávé. Egy felmérés szerint a tudósok még az átlagnál is többet kávéznak – ahol tudósok fordulnak elő, írja Miller, ott rengeteg kávé fogy. De vajon helyes-e, ha a reggeli kávét 8-kor isszuk? Ha figyelembe vesszük a kortizol termelés napi ritmusát, a válasz: nem.

kave_agy6.jpgA kortizolszint erős összefüggésben áll az éberséggel, és csúcsát átlagosan reggel 8-9 között éri el. A farmakológia egyik alapelve, hogy akkor vigyük be a hatóanyagot, amikor arra szükség van (habár egyesek azzal érvelnének, hogy koffein mindig kell). Másképp a páciens szervezetében egyre inkább tolerancia alakul ki a szerrel szemben, vagyis egyre nagyobb adaggal lehet csak ugyanazt a hatást elérni. Ez a koffeinnel sincs másképp: ha reggel isszuk a kávét, amikor a kortizol, és így az éberség szintje a legmagasabb, az sokkal kevésbé lesz hatásos, mint ha délelőtt innánk. A kávé 9:30 és 11:30 között a leghatékonyabb, mert ilyenkor a kortizolszint leesik. Ugyanez igaz 13:30 és 17 óra közt, ekkorra érdemes időzíteni a délutáni kávészünetet.

Forrás: neuroscience.dc

Fordította, szerkesztette: Jakabffy Éva

Szólj hozzá

koffein alvás agykutatás hipotalamusz kortizol napi ritmus cirkadián ritmus