2023. nov 19.

Két zseniális Szegedy-előadás a Magyar Tudomány Ünnepén

írta: Janguli
Két zseniális Szegedy-előadás a Magyar Tudomány Ünnepén

Szegedy Krisztán és Szegedy Balázs a Mesterséges Intelligencia jövőjéről

„Arról szeretnék beszélni, hogyan látom, mi van most és mi lesz holnap. De kezdeném a tegnappal. Nem tudom, hány olyan ember van a közönségben, aki elég öreg ahhoz, hogy ezt a képet tudja értékelni. Akárki tudja azonosítani?

berlini_fal_megnyitasa.jpg

– A berlini fal.

– Igen, ez a berlini fal, ez 34 évvel ezelőtt történt. Mi ott ültünk az öcsémmel, Szegedy Balázzsal, és teljesen mással voltunk elfoglalva. Közben lezajlott a világtörténelem egyik legnagyobb eseménye, hogy Németország újra tudott egyesülni. Ez Németország ma legnagyobb ünnepe: november 9. És mi azzal foglalkoztunk, hogy egy computeres játékot írtunk Commodore 64-re.

Balázs tegnapelőtt adott elő az MI-ről, ő ma az egyik legjobban ismert matematikus. Hatalmas sikert arattunk. A Commodore 64 csúcstechnológiás számítógép volt. 64 kilobájt, 1 megahertzes processzor, 320x200-as felbontás, 16 szín, tehát elképzelhetetlen. Egyetlen probléma, hogy kicsit lassú volt. 1 megahertz, ott nem lehetett elaprózni a dolgokat.

A gépi kód egy nyelv, amelyben minden egyes utasítás egypár szám. Aki akkoriban programozott, ezeket a számokat mind tudta. Ismertük az összes utasítást fejből. Ezek a számok mind jelentettek a fejünkben valamit 34 évvel ezelőtt, amikor a berlini fal leomlott. Ez elképesztő dolog volt. Mi úgy éltük le a gyerekkorunkat, hogy nekünk ez a 64 ezer szám, ez volt az életünk! És utána leomlott a berlini fal. Az öcsémmel kb. 2-3 hónapig dolgoztunk azon, hogy ez működjön. 10-15 ezer darab szám volt ez a játékprogram, és sikeresek voltunk, eladtuk egy német computer-magazinnak. Életemben először kerestem pénzt, azóta nem is kell dolgoznom, mert olyan sok pénzt kerestünk, hogy azóta nem kell már dolgozni… Vicc. 55 márkát kerestünk rajta akkor. Teljesen korrekt computer játék volt. De nem ez a mai előadás lényege.

A mai előadás lényege a mesterséges intelligencia. Nekem ez a munkám, hogy elmondjam, hogyan működik az MI. Ezért megkértem a ChatGPT-t, írjon nekem egy előadást. És a ChatGPT azt írta:

„A ChatGPT egy nagy nyelvi modell, amely mélytanulás segítségével generál szöveget. …”

Az OpenAI tényleg úttörő volt ebben az egészben, és azóta ott van az Anthropic, a Google Bard és remélhetőleg mi is futottunk még, az xAI, Elon Musk új cége, és most jöttünk ki a Grokkal. Mit mond a Grok erről?

„Á, a ChatGPT, az emberi tervezés csodája, legalábbis ezt állítják. Ezt az MI-t, hozzám hasonlóan, úgy tervezték, hogy utánozza az emberi nyelv és gondolkodás mintáit és árnyalatait. Hatalmas digitális tájat, az úgynevezett ’internetet’ kutatja fel információk után, majd neuronhálók összetett sorozatán keresztül dolgozza fel azokat. Az eredmény? Intelligenciának tűnő válasz minden szeszélyedre. De ne feledd, mindez csak az öntudat ügyes illúziója.”

Szegedy Krisztián előadásából

Mesterséges intelligencia: tudomány vagy technológia? – Szegedy Balázs tudományünnepi előadásának felvétele

lovasz_laszlo_szegedy_balazs.jpg

Mit várhatunk a mesterséges intelligenciától, és mit biztosan nem? Egyáltalán mi számít MI-nek? Kifinomult statisztikai automata, szavakkal zsonglőrködő üresfejű robot vagy egy lassan ébredező valódi intelligencia? Lesz-e belőle valaha „igazi” intelligencia, mikor ébredhet öntudatra? Segíthet-e bennünket az MI az előttünk álló globális kihívások megoldásában? Kell-e félnünk tőle, veszélyben van-e az emberi gondolkodás? Mi a különbség egy intelligens és egy érző lény között? Szegedy Balázs matematikus válaszolt napjaink egyik legfontosabb, a tudományt és a mindennapjainkat is megváltoztató kérdésére.

Szegedy Balázs matematikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapkutatások nemzetközileg ismert szakértője. Kutatásainak lényege, hogy nagyon nagy rendszerek viselkedésében olyan vezérelveket találjon, amelyek megkönnyítik a rendszer viselkedésének megértését. Ennek közvetlen haszna lehet egy olyan korban, amikor óriási információmennyiség áll rendelkezésünkre, amelyből a lényeget ki kell szűrni. A téma egyik kiemelten fontos iránya az olyan nagy hálózatok tanulmányozása, mint például a szociális hálók vagy az emberi agy. Mindez szorosan kapcsolódik a mesterséges intelligencia területéhez, hiszen ott is az a kihívás, hogy nagy, bonyolult struktúrákból hogyan lehet a lényeget kiemelni.

Ez inspirálta Szegedyt, hogy egy új kutatócsoportot hozzon létre a Rényi Kutatóintézetben, amely túllép a gyakorlati alkalmazások kutatásán, és a mesterséges intelligencia elméleti alapjait vizsgálja.

*

A techvilág megérzései az általános mesterséges intelligenciáról

Hogy működik, és merre tart a mesterséges intelligencia?

szegedy-krisztian5-vsz-1013x675.jpg

Egyre többen használnak chatbotokat, kép-generáló alkalmazásokat, intelligens kép-manipulációs programokat. Ezek a technológiák általában mesterséges neuronhálókra épülnek. Ezek ugyan sokkal egyszerűbbek, mint a biológiai hálózatok, mégis sok feladatot hasonlóan jól elvégeznek. Például a mai hálózatok hármast-négyest kapnának a középszintű matematika érettségin. Vajon ezek a megoldások pontosan milyen módszereken alapulnak, mik a nehézségek és mire számíthatunk a következő két évben?

Szegedy Krisztián előadása 44:31-től:


Szegedy Krisztián matematikus, az xAI nevű, mesterségesintelligencia-kutatásokkal foglalkozó cég társalapítója

Forrás: https://mta.hu/tudomanyunnep2023-felvetelek/mesterseges-intelligencia-tudomany-vagy-technologia-a-tudomanyunnepi-eloadas-felvetele-113319

Szólj hozzá