2015. jún 15.

Emlékeztek? Hadd magyarázzam meg, hogyan - Buzsáki György agykutató előadása (video)

írta: Janguli
Emlékeztek? Hadd magyarázzam meg, hogyan - Buzsáki György agykutató előadása (video)

Kiemelkedő külföldi kutatók töltenek Magyarországon 3-12 hónapot, tudásukkal, tapasztalatukkal járulva hozzá az akadémiai kutatócsoportok eredményeihez. Az MTA elnöke, Lovász László által felkért zsűri javaslata alapján hazánkba érkező kutatók tevékenysége révén többek közt bővülhetnek ismereteink az agy tanulási folyamatairól, pontosabbakká válhatnak a klímaváltozási előrejelzések, illetve választ kaphatunk a halmazelmélet egy hatvan éve megoldatlan problémájára.

buzsaki_gyorgy_agykutato.jpgBuzsáki György – MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (MTA KOKI)

Buzsáki György a világ egyik legismertebb agykutatója. 2011-ben Freund Tamással és Somogyi Péterrel együtt nyerte el a szakma legnagyobb elismerését, az agykutatók Nobel-díjaként is emlegetett nemzetközi The Brain Prize-ot (Agy díjat).

buzsaki_gyorgy_hippocampus_neuroart.jpg

Egyetlen idegsejt sejtteste és dendritjei (középen, narancssárga színnel), valamint axonjainak sűrű ágai (sárgával) a hippokampuszban (többek között a tanulásban és emlékezetben szerepet játszó agyterület). NY Times, Buzsáki György és Sík Attila felvétele

„Buzsáki György professzor a világ egyik legidézettebb agykutatója, munkássága a leginkább hivatkozott 1 százalékba tartozik a Thomson Reuters idézettségi adatbázisa (Thomson ISI Highly Cited) alapján” – írja róla Freund Tamás, az MTA KOKI igazgatója. A Nature-ben, a Science-ben, aNeuron ban és a PNAS-ben publikáló tudós jelenléte azért fontos a KOKI kutatói számára, mert így első kézből sajátíthatják el a legkorszerűbb, részben általa fejlesztett vizsgálati módszereket. A vendégprofesszor segítségével az agyi hullámtevékenység (théta- és gamma-oszcillációk) keletkezési mechanizmusát vizsgálják majd a KOKI-ban, lehetővé téve a tanulási és memóriafolyamatok jobb megértését. Az optikus ingerlést követően a speciális, Buzsáki György által tervezett szilikonelektródákkal nagyszámú sejt korrelált aktivitását tudják elemezni.

Előadás a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán: 

Szólj hozzá

memória agy emlékezet emberi agy hippokampusz the brain prize 2011 Freund Tamás Buzsáki György MTA KOKI agy-díj