2015. feb 06.

Parányi részletek birodalma - a Nikon szuperfeloldású mikroszkópia

írta: Janguli
Parányi részletek birodalma - a Nikon szuperfeloldású mikroszkópia

A Duna TV Novum című műsorának első 2015-ös részében az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézet két fiatal kutatója - Dudok Barna és László Zsófi -, valamint az Auro-Science Consulting Kft. Nikon Mikroszkópia-Képalkotás üzletágának vezetője, Dr. Kun András beszéltek a szuperrezolúciós és konfokális fénymikroszkópok neurobiológia kutatásokban való használatáról, a Nikon Small World fotóversenyről és a Nikon - KOKI Mikroszkópközpontról. 

A fű nem várt hatása az agy receptoraira

Dudok Barna (MTA KOKI, Molekuláris Neurobiológia Kutatócsoport) és Katona István új tanulmányukban, amely 2014. decemberében jelent meg az idegtudományok egyik legrangosabb folyóiratában, a Nature Neuroscience-ban, egy forradalmian új eljárást mutatnak be, amelynek segítségével azt is feltárták, hogy a kannabisznövény hatóanyaga, a THC-molekula hogyan változtatja meg a kannabinoid-receptorok mennyiségét és eloszlását az agyban.

Hatnapos, nagy dózisú THC-adagolás után a kannabinoid receptorok mintegy 85 százaléka eltűnt az idegvégződések felszínéről. Ez lehet a molekuláris magyarázata a tartós kannabiszhasználat során az idegsejtek egyre érzéketlenebbé válnak a kannabiszra, így egyre több kell belőle. A kutatók azt is vizsgálták, a kannabiszfogyasztás abbahagyása után helyreáll-e valamikor is a receptorok mennyisége. A kutatás részleteit és eredményeit itt ismertetjük. 

Függőségről - agytudatosan (Jakabffy Éva interjúja), Magyar Tudomány, 2010

Agykutató a függőségről és a tudomány szponzorálásáról (Jakabffy Éva interjúja), Magyar Pszichológiai Szemle, 2010

Új hírvivő rendszer - amikor az idegsejtek a beszélgetésről beszélgetnek (Jakabffy Éva cikke) Természet Világa, 2009.

Tüskéken teremnek a belső kannabinoidok (Jakabffy Éva cikke) Népszabadság, 2006

Szólj hozzá

kannabisz receptorok kannabinoidok agykutató THC Katona István Nikon-KOKI MTA KOKI Dudok Barna endokannabinoidok