2015. már 25.

A fű "kinyírja" az agy kannabisz-receptorait: a "rockfesztivál-paradigma"

írta: Janguli
A fű "kinyírja" az agy kannabisz-receptorait: a "rockfesztivál-paradigma"

dudok-barna-barna-laszlo_katona_istvan_kutatocsoport_szuperrezolucios-mikroszkop.jpg

Barna László és Dudok Barna agykutatók, MTA KOKI

A rekreációs célú kannabiszfogyasztás – szemben az orvosi célúval – drámai módon csökkenti az agy finomszabályozását biztosító molekulák mennyiségét. Katona Istvánt, Dudok Barnát és munkatársaikat szinte sokkolta, ahogyan a THC (a hasis és a marihuána fő hatóanyaga, a delta-9-tetra-hidro-cannabinol) valósággal lesöpörte a kulcsfontosságú fehérjéket az idegvégződésekről. Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének meglepő eredményét a világ legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience közölte.

Az endokannabinoid jelmolekulák kulcsfontosságúak az idegsejtek közötti kétirányú kommunikációban (az erről szóló részletes Természet Világa cikkem itt olvasható). Katona István és Dudok Barna legújabb eredménye szerint a rekreációs célú kannabiszfogyasztás, azaz a füves cigi igen durván avatkozhat bele ebbe a finom folyamatba.

A kutatók szuperfelbontású felvételein azt láthatjuk, hogy 6 napig tartó THC-kezelés hatására drámai módon, kb. 85%-kal csökkent az endokannabinoid molekulákat fogadó receptorok száma a szinapszisokban. Figyeljük meg a receptorok helyzetét jelölő lila pontok változását az alábbi képpáron:

dudok_barna-hippokampusz-thc.jpg

A kutatók a többek közt az emléknyomok rögzítésében nélkülözhetetlen, hippokampusz nevű agyterületen jelöltek meg egyedi idegsejteket. Ezek idegvégződései zöld színnel tűnnek fel. A végződések felszínén STORM szuperfelbontású mikroszkópiás eljárással vizsgálták a kannabinoidreceptor-fehérjék elhelyezkedését olyan egerekben, amelyek a kísérletet megelőző 6 napon THC-tartalmú, vagy hatóanyag nélküli injekciókat kaptak.

A THC a marihuána legfőbb pszichoaktív összetevője. Az injekciókban alkalmazott koncentráció elegendő volt az emberi marihuánafogyasztásnak megfelelő THC-szint eléréséhez. Ismert, hogy ez a dózis hozzászokást és a kognitív képességek csökkenését váltja ki mind kísérleti állatokban, mind emberekben. 

A 3D-s ábrázolásban megfigyelhető, hogy míg a THC-t nem kapott kontroll állatok hippokampuszában a CB1 kannabinoid receptorok (lila pontok) nagy mennyiségben fedik be az idegvégződés felszínét, a THC hatására a receptorok mennyisége drámai módon lecsökkent. A megmaradó receptormolekulák is behúzódtak az idegvégződés felszínéről a sejten belüli térbe. 

A THC hatására tehát nem marad elegendő receptor az agy saját, belső kannabinoid jelátvivő rendszerének normális működéséhez. Ez a jelenség állhat a memóriaproblémák és más kognitív zavarok hátterében.

forrás: mta.hu

Katona Istvánnal "Függőségről agytudatosan" címmel készült Magyar Tudomány interjúm itt olvasható.

Szólj hozzá

marihuána agykutatás hippokampusz agykutató THC Freund Tamás Katona István MTA KOKI Dudok Barna endokannabinoidok