2014. máj 30.

A CERN 60. évfordulójának ünnepe, nanobusszal

írta: Janguli
A CERN 60. évfordulójának ünnepe, nanobusszal

60-éves-a-CERN-kiállítóbusz.JPGAz akadémiai kutatóintézetekkel több mint két évtizedes gyümölcsöző kapcsolatot ápoló Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fennállásának hatvanadik évfordulójára emlékeztek az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös, CERN 60 című rendezvényén. Ennek keretében adták át a „Sokszínű fizika" nevű kiállítóbuszt, amely szeptembertől az országot járva népszerűsíti a tudományterületet. A rendezvényen Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója tartott gondolatébresztő előadást.

„A CERN-hez fűződő kapcsolat rendkívül fontos a magyar tudomány magas minőségének fenntartásában" – mondta Lévai Péter akadémikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója. "A normál partnerségen túl hazánkat különleges viszony fűzi a tekintélyes nemzetközi szervezethez, hiszen Csillebércen, a Wigner Adatközpontban elemzik a Genfben folytatott kísérletekből nyert adatokat. Nagy büszkeség számunkra, hogy Magyarország ilyen erős partnere lehet a CERN-nek".60-éves-a-CERN-nanobusz.JPG

A rendezvényhez kapcsolódóan adták át a szeptemberben országos körútjára induló, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az MTA Természettudományi Kutatóközpont és az MTA Energiatudományi Kutatóközpont együttműködésének köszönhetően megvalósult, Sokszínű fizika elnevezésű interaktív kiállítást, amely – az eddig is nagy sikerű nanobusz kísérletei mellett – a CERN-ben folyó tudományos munkába nyújt majd bepillantást.

Sólyom-Jenő.jpgAz interaktív utazó kiállítás elsődleges célja, hogy országos szinten népszerűsítse a fizikát. „Szeretnénk megmutatni, hogy a fizika nem csak bonyolult képletekből áll" – foglalta össze a kiállítást életre hívó szándékot Sólyom Jenő. 

A „busznyi kiállítás" kísérletei mellett akadémiai kutatók a fizika különböző területeit ismertetik meg a közönséggel a szilárdtestfizikától kezdve a nanotudományokon át a lézeres kutatásokig. A pedagógusok szerepéről szólva Lévai Péter emlékeztetett rá: immár hagyomány, hogy nyár derekán 40-45 magyar fizikatanár tesz egyhetes látogatást a CERN-ben. A 2006-ban kezdődött programnak köszönhetően már több százan vehettek részt a továbbképzésen. 

Rolf-Heuer-CERN-2.jpgRolf Heuer a CERN legnagyobb eredményének a Higgs-bozon megtalálását nevezte: „Ez mindannyiunk számára rendkívül fontos, hiszen egyik alapvető kérdésünkre ad választ: megmagyarázza, hogyan létezhetünk fizikai valónkban. Ötven évbe telt, amíg a világegyetem öt százalékát leíró standard modell igazolást nyert. Remélem, hogy a következő esztendőkben nyomára bukkanunk egy olyan részecskének is, amelynek alapján következtethetünk a fennmaradó 95 százalékot kitevő sötét anyag természetére." A magyar kutatók teljesítményét méltatva a Wigner Adatközpont létesítése mellett arra is kitért, hogy munkájuk szerepet játszott a Higgs-bozon felfedezésében is. 

A CERN-ben folyó kutatások gyakorlati alkalmazásairól szólva Rolf Heuer úgy fogalmazott: a felfedező kutatások mindig a tudomány fehér foltjait kutatják, ami sok esetben speciális módszerek és eszközök fejlesztését igényli. Az élvonalbeli kutatásokhoz élvonalbeli eszközök szükségesek, amelyek közül később számos a gyakorlati életben is hasznosul. Például a részecskeütköztetésekhez szükséges nagyvákuum növeli a korszerű napelemek hatékonyságát, valamint több, az orvosi diagnosztikában alkalmazott módszer kidolgozása is a részecskefizikához köthető: ilyen a pozitronemissziós tomográf (PET), amely nagy pontossággal képes a tumor meghatározására, lehetővé téve a daganat célzott kezelését. „Ugyanakkor a tudomány felfedező jellege miatt mindig jelen van a kiszámíthatatlan tényező: sosem lehet tudni, mit találunk, és hogy a fejlesztések közül mi hasznosulhat akár évekkel később" – mondta Rolf Heuer. 

Nagy érdeklődéssel kísért ismeretterjesztő előadásában a főigazgató a CERN 60 évét, az elért nagy horderejű eredményeket áttekintve rámutatott: a kutatás mellett a szervezet fontos szerepet tölt be az oktatásban is, sok kutatót PhD-tanulmányai fűznek az intézményhez. Rolf Heuer a kutatás mellett a CERN fontos küldetéseként említette a nemzeteken átívelő közös munka lehetőségét. „A nálunk dolgozók 98 nemzetet képviselnek: itt együtt kutatnak ciprusi és török, pakisztáni és indiai, ukrán és orosz kollégák. Mindannyian a tudomány nyelvét beszéljük, egy célért dolgozunk". 

Levai_Peter-mta-wigner.jpg

Lévai Péter, MTA Wigner Központ

A CERN fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett CERN 60 eseménysorozat ősszel folytatódik: szeptember utolsó hétvégéjén ismét megnyílnak a Wigner Adatközpont kapui, valamint a tavalyi évhez hasonlóan kétnapos CERN-kiállítás várja az érdeklődőket Csillebércen.

Szólj hozzá

PET CERN Rolf Heuer CERN@WIGNER MTA Wigner Adatközpont nanobusz CERN 60 Rolf-Dieter Heuer Lévai Péter Sólyom Jenő