2017. már 01.

Mi zajlik a kutyák fejében alvás alatt?

írta: Janguli
Mi zajlik a kutyák fejében alvás alatt?

Magyar kutatók a közlemúltban kezdték meg annak vizsgálatát, hogy mi történik a kutyák fejében, miközben alszanak. Az általuk nemrégiben kifejlesztett technológiának köszönhetően sikerült nem invazív módszerekkel megfigyelni a kutyák alvás alatti agytevékenységét. Az ily módon rögzített agyhullámokból megtudható, hogyan dolgozzák fel a kutyák azokat az élményeket, amelyek közvetlenül alvás előtt érik őket.potyi_alvas_alvo.jpg

A kísérletben a kutyák új, angol vezényszavakat tanultak: az általuk már ismert "ül" és "fekszik" megfelelőit. A tanulást követően a kutyák alvás alatti EEG-je megváltozott; mélyalvás (nREM) alatt megnőtt a lassú, delta agyhullámok aránya az alfa hullámok rovására.

beta_alfa_theta_delta_agyhullamok.jpgEz arra utal, hogy a kutyák a tanulást követően mélyebben alszanak - éppúgy, mint az emberek. Már korábban is számos kutya-ember párhuzam volt ismert a viselkedés szintjén, hiszen több mint egy évtized kutatásai támasztják alá, hogy a kutyák sok tekintetben az emberekhez hasonló társas és kognitív képességekkel rendelkeznek.

Először nyert bizonyítást, hogy ezek a párhuzamok az emléknyomok megszilárdulása és az alvás alatti agytevékenység szintjén is léteznek. A szakemberek felhívták a figyelmet: nemcsak hogy megváltozott a kutyák agytevékenysége a tanulást követően, de az egyes egyedek EEG-spektruma összefüggésben állt azzal, hogy alvás után mennyire emlékeztek a tanultakra. "A tanulás nagyon fontos része a kutyák életének, és tudjuk, hogy a kutyák nagyon sikeresen tanulnak legyen szó akár az emberek utánzásáról, akár új szóbeli utasítások elsajátításáról" - mondta Gácsi Márta etológus (MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport).

Kutyák esetében is van kapcsolat az alvás és tanulás között

Jelen eredmények arra utalnak, hogy a kutyák esetében is tényleges kapcsolat áll fenn a tanulás és az alvás között. Ez természetesen nagyon fontos a munkakutyák képzése szempontjából és minden olyan gazdának, aki a kutyáját tanítani akarja.

kutya_kikepzes.jpg

Az MTA, az ELTE és a SE kutatását bemutató cikk a Scientific Reports tudományos folyóiratban jelent meg.

Szólj hozzá

tudomány memória agy tanulás alvás agykutatás alváskutatás alvásvizsgálat EEG kutyaetológia agykutatás eredményei alfa agyhullám delta agyhullám kutyaagy