2015. júl 09.

„Szív küldi” a Plútótól - a bolygóhoz közeledő New Horizons űrszonda képe

írta: Janguli
„Szív küldi” a Plútótól - a bolygóhoz közeledő New Horizons űrszonda képe

7-8-15_pluto_color_new_nasa-jhuapl-swri.jpg

A feltámadt New Horizons űrszonda LORRI kamerájának felvétele 2015. július 7-én. Ez az első kép a július 4-i anomália óta.

Több mint 9 év és mintegy 5 milliárd kilométer megtett út után a New Horizons űrszonda most már hivatalosan is küldi a közelképeket. Július 8-án kora reggel a tudósok ezt az új képet kapták meg a Plútóról. A New Horizons-on működő LORRI kamera eddig legrészletesebb felvétele július 7-én készült; ekkor az űrszonda 8 millió kilométerre volt az égitesttől. Ez egyben az első kép a július 4-i anomália óta, amelynek során a New Horizons biztonsági módba kapcsolt át.

A felvételnek nagyjából a közepére eső terület jóval részletesebben is látható lesz, amikor a New Horizons július 14-én a legközelebb (12 470 kilométerre) jár majd a Plútóhoz. A bolygónak ezt az oldalát három eltérő fényességű régió uralja. A legfeltűnőbb egy hosszúkás, sötét idom az egyenlítőnél - ennek beceneve is van: bálna -, és egy nagy, szív alakú, világos terület, amely kb. 2000 kilométer terjedelmű a jobb oldalon. Felettük egy átmeneti fényességű sarki régió található.

lorri_ssr_figure2.png

Amikor a legközelebbről látjuk a Plútónak ezt a részét, lesz olyan terület is, amelyet 500-szor jobb felbontásban kapunk meg, mondta Jeff Moore, a Geológia, Geofizika és Képalkotás Csoport vezetője (Ames Kutatóközpont, NASA). Hihetetlen lesz!

Forrás: NASA

Fordította: Jakabffy Éva

Szólj hozzá

Plútó New Horizons szonda New Horizons űrszonda