2014. nov 07.

Dr. Erőss Loránd idegsebész, a Máltai Lovagrend tagja a 2014. Prima Primissima Díj jelöltje

írta: Janguli
Dr. Erőss Loránd idegsebész, a Máltai Lovagrend tagja a 2014. Prima Primissima Díj jelöltje

Erőss-Loránd-dr.jpgDr. Erőss Loránd idegsebész, kiemelkedő munkájáért az egyik legrangosabb tásadalmi elismerés, a Príma Primissima Díj egyik jelöltje. Még nincs ötven éves, a tíz kategória több mint 450 jelöltjéből, a szakmai zsűri kiválasztotta a 30 Prima közé. Így már Príma díjas a Magyar Tudomány kategóriában.

Négy fiú édesapja. Hogyan reagáltak a gyerekek erre az elismerésre?A Primissimák és a közönségdíjas jutalma fejenként 15 millió forint, a Primák 5-5 millió forint jutalomban részesülnek..jpg

Büszkék. Motiválja őket is. Látják, hogy az az oktatási színvonal, amit itt Magyarországon kapnak például a Baár Madas gimnáziumban vagy az Ökumenikus Általános Iskolában, Máriaremete Hidegkúton, a fejlett nyugat bármelyik privát iskolájával vetekszik, soknál még jobb. Amikor útjaim során a gyerekeket, vagy közülük valamelyiket magammal viszem a világ legrangosabb egyetemeire  - Domonkos fiam Oxfordban töltött pályaválasztása előtt egy hetet a Brain Prize nyertes Somogyi Péter idegtudományi laboratóriumában - láthatják, hogy ezekben az intézményekben egy diák képzése anyagilag mit jelent. A magyar átlag keresettel rendelkező állampolgár egész életének megtakarított munkája egy diák egy éves képzési díja például a harvardi Egyetemen. Látják, hogy itt Magyarországon, ezt a színvonalú képzést, legalábbis általános és középiskolában ingyen megkapják. Látják, hogy a tudás milyen érték és milyen nehéz megszerezni. Az olyan díj, ami kitünteti a tudást, motiváló tényező a gyerekek számára.

Felsorolva mindazokat a magyar és nemzetközi tudományos és jótékonysági társaságokat, intézményeket, egyetemeket, amelyeknek tagja, előadója, vezetője önmagában túlnőné a cikk adta lehetőséget. Rengeteg elfoglaltsága mellett mennyi ideje marad a családra?

Kevés. A családra soha sem elég az idő. Az lenne az optimális, ha a családfő részt venne a gyerekek reggeli elindításában és a délutáni, esti irányítgatásában, ha még játszani is maradna ideje velük. Ez régen sem volt egyszerű annak, aki társadalmi szerepet vállalt, vagy elköteleződött a munkája iránt. 

Az 1992-ben alapított Mocsáry Lajos Alapítvány kuratóriumának három évig volt az elnöke, amíg azt 2004-ben a kormány megszüntette. Az alapítvány a határon túli magyarok szociális, civil és mentálhigiénés kezdeményezéseinek támogatását végezte.

Alapítása óta tagja a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. 2013-ban lett tagja a Máltai Rendnek. Mit jelent ma ez a Lovagrend, milyen faladatokat lát el?

Ez a Katolikus Egyház legrégebbi lovagrendje. 900 éves története során jelmondata szerint: "Tuitio fidei et obsequium pauperum - A hit védelme és a rászorulók szolgálata", annak szellemében végzi tevékenységét. A Máltai Rend szellemiségében itt találkozik az élő igény a társadalom részéről az orvoslás és az elesettek támogatására. Jelenlegi karitatív munkám során adományokat szerzünk be külföldről hazai kórházak számára. Már egyetemista koromban részt vettem a Kozma Imre Atya és Csilla von Boeselager oldalán, a Szeretetszolgálattal 1989-ben a német menekültek ellátásában a zugligeti Szent Család plébánián; a romániai forradalom, illetve a délszláv háború idején pedig a segélyek célba juttatásában. Barátaimmal, Schumiczky Andrással, Pál Ferenccel, Vecsei Miklóssal, Kiss-Tamás Attilával részt vettünk az aktív, szociális munkában. Mozgássérülteket, légzésbénultakat láttunk el, utaztunk velük a taizei találkozókra, minden csütörtökön vittük őket hittanra, vasárnap misére és idősek otthonában fürdettünk hajnalban az egyetemi órák előtt.

Amióta ismertté vált, hogy a Prima Primissima Díj egyik jelöltje, megváltozott az élete?

A feladatok ugyanúgy megvannak, azokat ugyanúgy el kell végezni. Ilyenkor kicsit több médiafigyelem fordul a jelöltek felé. Ez azért fontos, mert az emberek így hallanak egy ritka nehéz szakmáról, mint a miénk, és biztatást kapnak, hogy lehet még itthon is alkotni.

Munkája során melyek azok a kutatási területek, amelyekkel foglalkozik? Miért jelölték erre a díjra?

Az eltelt 24 év alatt több mint 4000 idegsebészeti műtétet végeztem. Fő érdeklődési területeim: az epilepszia-sebészet, a fájdalom-sebészet, a mozgászavarok és a spasticitás idegsebészeti kezelése, valamint az intraoperatív neuromonitorizálás éber és altatott műtéti szituációban. Mindezek mellett az idegsebészet csaknem teljes spektrumát művelem. A Prima Primissima Díjra a Magyar Tudomány kategóriában neveztek. Alapvetően klinikus vagyok, gyógyító munkát végzek, mellette oktatok és részben kutatok. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben az elmúlt 10 évben sikerült újraélesztenünk azt a kutatólabort, amelyet az intézet alapításakor, 50 évvel ezelőtt felállítottak, és ami a 90-es években kiürült, mert a kutatók külföldre mentek. A gyógyító, orvosi és a kutatói munkát szét kell választanunk. A magyar kutatók még a szocializmus idején is eltöltöttek pár évet külföldön és ez a 80-as, pláne a 90-es években szinte kötelezővé vált. Többségük azután hazajött. A 2014-ben elindított Nemzeti Agykutatási Program lehetővé tette, hogy laboratóriumunk tovább fejlődhessen, és bővült a kutatói csapat. Az elöregedés és a külföldre távozás miatt megcsappant orvostársadalomban a fiatalok jelentős része nem is gondolkodik az itt maradásban, mert nincs jövőképe. Ezt próbáljuk megváltoztatni úgy, hogy kutatói státuszokat teremtünk kezdő idegsebészek számára, akiknek ez intellektuálisan kihívás és így, ha már bekötődtek a csapatunkba, a rezidensképzésüket is nálunk akarják tölteni. Persze egy-két évre minden fiatalunknak el kell mennie világot látni, mint minden céhben valaha tették, és haza kell hozni az újat, abból is a szakmailag vállalhatót. Ez a fejlődés útja. 

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül.jpgSikerének eléréséhez a családban ki volt az, aki leginkább motiválta? Szülei, nagyszülei közül ki lenne a legboldogabb, ha megélte volna?

Valószínűleg Édesanyám volt az, aki az orvosi pálya felé vezetett. Öt éves koromtól mesélt, idézett, olvasott fel, később ő adta a kezembe Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül című könyvét. Sokat mesélt Herbert Olivecronáról, Európa akkoriban legismertebb  agysebészéről, aki Karinthyt is operálta, Svédországban, a Karolinska Klinikán. A specializálódás jelentőségére azonban Édesapám hívta fel a figyelmem.  Ha megélhették volna, Ők lennének a legboldogabbak ezért a jelöltségért. A díj egy része Őket illeti, Nekik és Feleségemnek tartozom érte köszönettel.

Szólj hozzá

agy epilepszia agykutatás idegsebészet idegtudomány somogyi peter oxford somogyi péter agykutató NAP Nemzeti Agykutatási Program agy-díj Erőss Loránd