2016. feb 17.

A kutya kedvenc illata a gazdáé

írta: Janguli
A kutya kedvenc illata a gazdáé

Egy tudományos kutatás bebizonyította, hogy kutyánk kedvenc illata nem más, mint a miénk. Még kutyabarátai szagánál is sokkal vonzóbbnak találja!

Gregory Berns idegkutató és csapata (Emory University, Atlanta) kutyák agyáról készült MRI-felvételek vizsgálatával bizonyította, hogy a kutyák a szag forrásának hiányában is felismerik annak tulajdonosát. A 2015. januárban publikált tanulmány egyik legérdekesebb felfedezése az volt, hogy a kutyák agya eltérő válaszreakciót ad a számukra ismeretlen kutyák és emberek szagára. Egy korábbi kísérletből azt is megtudhattuk, hogy kutyánk arcunkat is felismeri.

viragok_kozt_veled_lenni_1024x692.jpgPötyi illat-országban (illusztráció)

Berns éveken át tanulmányozta a kutyák gondolkodását. Ő volt az egyik első olyan tudós, akinek sikerült megtanítania a kísérleti alanyokat arra, hogy ébrenléti állapotban mozdulatlanok maradjanak az MRI-készülékben a vizsgálatok alatt. Továbbá az ő nevéhez fűződik számos módszer, melynek alkalmazásával megállapítható, hogy egy kutya megfelelő lesz-e terápiás, segítő feladatok vagy katonai szolgálat ellátására. Az idegtudomány kutatásait felhasználva könyvet is írt arról, hogyan gondolkodnak, éreznek és szeretnek a kutyák. kutyak_kedvenc_illata_2.jpg

Újabban azonban a kutyák kogníciója és szaglása képezi Berns vizsgálatainak elsődleges tárgyát. Mind tapasztaltuk, milyen erőteljes érzelmi reakciót vált ki bennünk egy-egy parfüm illata. Szeretteink, barátaink, otthonunk, munkakörnyezetünk, ételeink mind-mind olyan illatokat árasztanak, melyek specifikus érzéseket és emlékeket hívnak elő.

kutyak_kedvenc_illata_6.jpgGregory Berns és kutyája, Callie

Berns arra volt kíváncsi, mi járhat a kutya fejében szaglászás közben, főleg azért, mert az általa feldolgozott információk legnagyobb része a szagokból származik. Mivel a kutyák szaglása jóval erősebb az emberekénél, vélhetően a szagokra adott válaszreakcióik is jelentősen különböznek a miénktől. A kísérletben 12 kutya MRI felvételeit vizsgálták, miközben 5 különböző szagot mutattak nekik:

kutyak_kedvenc_illata_4.jpgCallie, az első kutya, akit MRI-vel vizsgáltak

  1. a kutya saját szaga

  2. egy idegen kutya szaga

  3. a kutyával együtt lakó kutya szaga

  4. egy idegen ember szaga

  5. a kutyával együtt élő ember szaga

    A szag forrása nem volt jelen, így a teszt a kutya érzékelési memóriáját is vizsgálta. A bemutatott szagokat az erőteljesebb illatanyagokat kibocsátó testrészekről gyűjtötték: kutyák esetében a “hátsó felükről”, embereknél a hónaljról (a résztvevőknek a kísérletet megelőző 24 órában tilos volt fürödniük és dezodort használniuk).  

    59_potyi_bamulja_a_farkat_mely_olyan_mint_a_szelfutta_fellegek_1024x768.jpgPötyi félve szagolja az új cimborát

    A tanulmány eredménye szerint mind az öt szag fokozott aktivitást váltott ki az agynak azon a területén, amely a pozitív elvárásokkal áll kapcsolatban. Vagyis a kutyák mindegyik aromával kapcsolatban szereztek már tapasztalatokat. A legerősebb érzelmi válaszokat a kutya számára ismerős emberek, illetve kutyabarátaik szaga váltotta ki. Elmondható, hogy a kutyák előnyben részesítik a számukra ismerős szagokat. A terápiás és segítőkutyák, illetve a szolgálati kutyák adták a legerősebb választ az emberi illatokra. Ennek lehet genetikai oka is, de az időigényes kiképzésből is fakadhat, mivel gyakorlatilag folyamatos kapcsolatban vannak gazdájukkal, gondozóikkal. A közelségből eredő pozitív érzések és ezek emlékei elraktározódnak a kutyákban. 

    altal_mennek_en_a_zebran_nem_merek_1024x988.jpgPötyi teljesen átadja magát a szaglászásnak

A kutyák képesek voltak megkülönböztetni a számukra ismerős emberek szagát másokétól, pozitív értelemben. Úgy tűnik, a legintenzívebb válaszreakciót szeretett gazdáik szaga váltja ki. További vizsgálatok tárgyát képezi, hogy valójában min alapulnak e reakciók.

p1170083_768x1024.jpgLegjobb a gazdi illata

Ezek a kutatások elősegíthetik a szolgálati kutyák kiválasztását is. A bomba- vagy kábítószer-kereső, rendőrségi vagy katonakutyák, illetve a mozgáskorlátozott vagy érzelmi problémákkal küzdő egyéneket segítő kutyák kiképzése meglehetősen idő- és költségigényes folyamat. Ha a képzés mégis kudarcba fullad, komoly források veszhetnek kárba. Berns szerint a kölyökkutya agyáról készített felvételek segíthetnek eldönteni, hogy a kiszemelt eb milyen feladat ellátására lesz alkalmas. “Ha megértjük, hogyan működik a kutya agya, hatékonyabb módszereket is találhatunk kiválasztásukra és képzésükre egyaránt. kutyak_kedvenc_illata_3.jpg

Forrás: hazipatika.com, thedodo.com

A vizsgálatban részt vevő kutyák: http://gregoryberns.com/meet-some-of-the-canine-team/

Szólj hozzá