2021. már 29.

NAP-ról NAP-ra

írta: Janguli
NAP-ról NAP-ra

Kimagasló eredmények a Nemzeti Agykutatási Program 2. szakaszában - 1. rész

 

nap_2.png

Nem kevés kiemelkedő siker mutatja, hogy a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) tudósai remekül hasznosították a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) 2.0-ból nyert támogatást: sorjáznak a megnyert ERC-pályázatok, Science-cikkek, meghonosított új technológiák és szabadalmaztatott fejlesztések.

A NAP 2.0 keretében folyó kutatások többsége olyan, komoly tár­sadalmi terhet jelentő, krónikus idegrendszeri elváltozások hátterének felderítését tűzi ki célul, melyeknek az eddiginél jóval mélyebb megértésére van szükség. A program további fontos célja, hogy biztosítsa a transzlációt – vagyis azt, hogy az eredmények a kutatóhelyektől minél hamarabb eljussanak a gyógyításba és az egészségfejlesztésbe, megelőzésbe is. 

Stressz, bél mikrobiom és a Parkinson-kór

A bél mikrobiom az egyik legforróbb téma a jelenlegi orvosi kutatásokban. Lássuk ennek hátterét!

mikrobiom_nature.jpgA belekben milliárdszámra élnek baktériumok – jelentősen több, mint amennyi sejttel mi magunk rendelkezünk. A bélbaktériumokról gyakorlatilag a baktériumok felfedezése óta tudtak, mélyreható szerepükre azonban csak a legutóbbi évtizedekben derült fény. Kiderült, hogy a bélben élő jótékony baktériumoknak szerepük van bizonyos tápláléktípusok, például egyes vitaminok lebontásában, illetve védenek egyes kórokozó baktériumok ellen, így segítik az immunműködést. Újabb, meglepő felfedezés pedig az volt, hogy e baktériumok számottevő hatást gyakorolnak az agyműködésre, ezáltal befolyásolhatják pszichés állapotunkat is. 

A KOKI-ban működő molekuláris neuroendokrinológia csoport Kovács Krisztina vezetésével eredetileg különféle stresszkeltő események ha­tását vizsgálta a bélműködésre és a bél mikrobiomra.

Jelenleg azt kutatják, hogy adott stressztényezők miként befolyásolják az egyik stresszhormont – a kortikotropint felszabadító hormont (CRH) – termelő agysejtek működését. Fő kérdésük, hogy e sejtek aktiválódása milyen kapcsolatban áll a stresszállapotra jellemző viselkedési reakciókkal és anyagcsere betegségekkel.

Régóta ismert, hogy bizonyos mentális zavarok negatívan befolyásolják az emésztést és a bélműködést. Viszonylag újabb felfedezés, hogy a bél betegségei is hatnak az agy működésére. Ebben pedig központi szerepük lehet a bélbaktériumoknak, amelyek igencsak megsínylik a hosszan tartó stresszt. 

Alig van olyan betegség, amelyet az utóbbi időben ne hoztak volna kapcsolatba a bél mikrobiom működésével. Ez alól a neurológiai kórképek sem kivételek. Kovács Krisztináék áttörést hozó felfedezése 2019-ben az volt, hogy a mik­ro­biom szerepet játszhat a Parkinson-kór kialakulásában. A betegséget az idegsejtek között felhalmozódó, majd gyulladást keltő fehérjeszemcsék indítják el. A gyulladás vezet a dopamintermelő sejtek fokozatos pusztulásához. De honnan származnak e fehérjemagvak? 

Úgy tűnik, hogy a bélben keletkeznek, és onnan jutnak el az agyba. A kutatócsoport azonosított is olyan bélbaktériumokat, amelyek e káros fehérjéket termelik, sőt olyan szabadalmaztatott módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével megszabadulhatunk e bélbaktériumoktól. Acsády László (a KOKI igazgatóhelyettese, a NAP Alapkutatási Pillérének elnöke) elképzelhetőnek tartja, hogy ez a felfedezés rövid időn belül változást hoz egyes betegségek kezelésében és gyógyításában.

"Világító egér" segíthet a pajzsmirigy betegeknek 

Bár azt hihetnénk, hogy a pajzsmirigy hormontermelésének problémái – a hiper– és a hipotireózis, amikor túl sok vagy túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik – tisztán endokrinológiai elváltozások, e betegségek hátterében sokszor az agyi szabályozás zavarai állnak. Így a rutinszerűen alkalmazott hormonpótlás csak tüneti kezelés. Valódi oki terápia csak a háttérben húzódó agyi szabályozás pontos feltárása révén jöhet létre. A KOKI-ban két kutatócsoport is részt vesz ebben. 

„A pajzsmirigyhormonok szintjének megváltozása sokszor drámai hatású” – állítja a témával foglalkozó egyik kutatócsoport vezetője, Fekete Csaba. – „Hirtelen megemelkedése rossz közérzetet, heves szívdobogás érzést, magas szívfrekvenciát és esetenként jelentős fogyást okoz. A hormonszint ilyen megváltozását akár egy vírusos fertőzés is kiválthatja, amennyiben az a pajzsmirigyet is érinti. Ezzel ellentétben a pajzsmirigyhormonok alacsony szintje mentális lassulást, lehangoltságot, folyamatos fáradtságérzést okoz.

fekete_csaba_es_gereben_balazs_agykutatok.jpgGereben Balázs és Fekete Csaba

A KOKI másik pajzsmirigy-kutató csoportjának vezetője, Gereben Balázs szerint „nincs olyan szervünk, ahol e hormonoknak ne lenne szerepe. Ha a magzati fejlődés során vagy újszülött korban alacsony a szervezetben a pajzsmirigyhormon szint, akkor pajzsmirigyhormont pótló terápia hiányában egy nagyon súlyos kórkép, kreténizmus alakul ki. Szerencsére a szűrővizsgálatok miatt ez a kórkép hazánkban már nem fordul elő. A felnőtt szervezetben e hormonok rendellenes szintje többek között idegrendszeri, szív-érrendszeri és anyagcsere tüneteket vált ki. Százmilliót meghaladó azon betegek száma, akik pajzsmirigyhormon-pótlásra szorulnak. A pajzsmirigy fő terméke, a tiroxin, az első három leggyakrabban felírt gyógyszer között van.”

Ezzel együtt is marad egy jelentős betegcsoport, akiknél még hormonpótlással sem sikerül kivédeni a pajzsmirigy alulműködés összes tüntetét. Ezért is lényeges a pajzs­mirigy­hormonok szövet­specifikus hatásának, így az agyban kifejtett ha­tá­sá­nak feltárása.

„A pajzsmirigyhormonoknak vannak olyan hatásai, amelyeket jó lenne a klinikumban kihasználni, például hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet, de testsúly csökkentésében is nagyon hatásosnak tűnnek” – mondja Fekete Csaba. „Azonban a megemelkedett pajzsmirigyhormon szintnek nem kívánt hatásai is vannak, például az idegrendszer és a szív-érrendszer működésére. Ezért egyes gyógyszeripari fejlesztések olyan pajzsmirigyhormon-szerű molekulák előállítását célozzák, melyek csak bizonyos szövetekben fejtik ki hatásukat, például kiváltanák a kedvező anyagcsere hatást anélkül, hogy hatnának a szívre”.

vilagito_eger.jpg

Fekete Csaba és Gereben Balázs úgy módosították kísérleti egerek génállományát, hogy az élő állatok szövetei a pajzsmirigyhormon hatással arányos mennyiségű fényt bocsássanak ki. Így már nemcsak a vérben található pajzsmirigyhormon mennyisége vizsgálható, hanem az is, hogy az egyes szövetekben, szervekben hogyan változik a pajzsmirigyhormonok szintje. Az általuk 2019-ben szabadalmaztatott THAI (Thyroid Hormone Action Indicator) egérmodell bizonyítottan alkalmas a pajzsmirigyhormon-szerű molekulák emlősben való tesztelésére, így hozzájárulhat hatásos, de mellékhatás nélküli pajzsmirigyhormon-analógok kifejlesztéséhez. 

Acsády László szerint a két csoport eljárásának köszönhetően derült ki, hogy egy gyakori endokrin kórkép, az alacsony T3 szindróma az egyes szervekben eltérően befolyásolja a pajzsmirigyhormon-hatást: bizonyos agyterületeken például fokozza, de az agyalapi mirigyben és a bélben épp ellenkezőleg, jelentősen csökkenti azt. Az eredmények alapján a fejlesztők optimalizálhatják a hormonkezeléseket és tesztelhetik, hogy az újonnan fejlesztett vegyületek miként befolyásolják az egyes szöveteket, szerveket.

Források: agykutatas.hu, innoteka.hu

Szólj hozzá

amygdala agy félelem autizmus agykutatás koki agykutató NAP Acsády László agykutatás eredményei amygdala agy Fekete Csaba agykutatás legújabb eredményei amygdala félelem agykutatás autizmus agykutatás magyarországon Gereben Balázs Kovács Krisztina KOKI