2015. jún 08.

Philip Zimbardo, a Hősök Tere mozgalom elindítója

írta: Janguli
Philip Zimbardo, a Hősök Tere mozgalom elindítója

Philip Zimbardo világhírű pszichológus célja, hogy a kognitív- és szociálpszichológia ismereteit felhasználva egész országok mentalitásán változtasson. Legújabb kutatási területe a hősiesség, Heroic Imagination Project nevű civil szervezetének magyar ága is van, a Hősök Tere.

zimbardo_es_lovasz_laszlo.jpg

Lovász Lászlóval az MTA-n

Zimbardo tréningjei két fő vonalon futnak:

„Nekem botfülem van”, „Hülye vagyok a matekhoz”, „Én sosem tudnék megtanulni vezetni”: számtalanszor hallunk és mondunk hasonló mondatokat, melyek arról árulkodnak, hogy azt hisszük, a képességeink adottak, velünk születettek, az adott területen nem tudunk fejlődni. Ezt hívják rögzült beállítódásnak. Aki viszont fejlődő beállítódással áll egy képességhez (elhiszi, hogy gyakorlással fejlődhet benne), nem bénítja le magát azzal a tévhittel, hogy az adottságai eleve meghatározzák ének-, nyelv-, vagy bármilyen tudását. Így nyitottabb a kihívásokra, sikeresebb lehet a tanulásban vagy a munkahelyén.

Zimbardo emellett arra is szeretné rávenni az embereket, hogy merjenek segíteni olyan helyzetekben, amikor tudományosan kimutatható, hogy hajlamosak vagyunk tétlenül végignézni akár valakinek a haláltusáját. A járókelő- vagy Genovese-hatás azt jelenti, hogy olyan helyzetekben, amikor megoszlik a felelősség, az emberek hajlamosak nem cselekedni. 

zimbardo-21.jpg

A Lucifer-hatás című könyv szerzője

"Van egy kis lelkiismeret furdalásom a börtönkísérletek miatt, de már gyerekként is azon törtem a fejemet, hogy hogyan lehet az emberekből kihozni a jót, mondta Philip Zimbardo az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A börtönben sajnos nem igazán sikerült, tette hozzá a szociálpszichológus. Mi, magyarok nemcsak a legpesszimistább, legcinikusabb közép-kelet európai nép vagyunk, de ráadásul zsigerből minden ötlet megvalósíthatóságát kétségbe vonjuk" – állítja Dr. Philip Zimbardo szociálpszichológus a 2015. június 5-én készült videointerjúban. A teljes beszélgetés szinkrontolmácsolással itt látható: http://www.atv.hu/videok/video-20150605-philip-zimbardo

Szólj hozzá

Lovász László mta Lovász László mta elnök Philip Zimbardo Hősök tere mozgalom