2015. máj 06.

Idegtudós káprázatos tusfestményei az agyról

írta: Janguli
Idegtudós káprázatos tusfestményei az agyról

Mielőtt életét a tudomány és művészet egyesítésének szentelte volna, Greg Dunn PhD fokozatot szerzett az idegtudományok területén. Az idegsejtek bonyolult hálózatának mintázata a szakembert az általa mindig is nagy becsben tartott ázsiai képzőművészet esztétikai elveire emlékeztette. Úgy véli, a neuronokat kiválóan lehet ábrázolni tusfestéssel. A tusfestés (vagy szumi-e) egy olyan képzőművészeti technika, amelyet alkalmazva a lehető legkevesebb ecsetvonással lehet látványos képeket előállítani. Bemutatunk néhány képet a művész alkotásai közül (a képek címeit az alkotó oldalán feltüntetetteknek megfelelően közöljük).

Agykérgi oszlopok

Felhasznált anyagok: 21, 18 és 12 karátos arany, tus, festék, csillámpala, alumíniumozott tábla

20141212greg-dunn_agykergi_oszlopok.jpg

Dunn korai munkáiban minimalista kompozíciókat alkalmazott. Az inspiráció gyűjtéséhez mikroszkópos képeket használ, de az idegsejteket az anatómiai ismereteire és fantáziájára támaszkodva, fejből festi.

Kosár- és piramidális sejtek

Felhasznált anyagok: tus, 22 karátos arany

20141212greg-dunn_kosar-_es_piramissejt.jpg

Dunn egy nem áteresztő papírra, fújással vitte fel a tust ennél a képnél. A papír alakja és a levegő örvénylő mozgása olyan módon fröccsenti a tintát a papírra, hogy az tökéletesen visszaadja a neuronok faágszerű elágazásait.

Aranyozott agykéreg II

Felhasznált anyagok: tus, 22 karátos arany

20141212greg-dunn_aranyozott_agykereg.jpgVan egy bizonyos mértékű véletlenszerűség az idegsejtek elágazó mintázatában, amit nagyon nehéz megragadni festéssel.

„Ha kézzel akarjuk megfesteni a neuronok bonyolult hálózatát, akkor számos különféle tudatalatti szabályhoz kell ragaszkodnunk – mondta Dunn a Livescience weboldalnak. - Ezzel szemben a tintafújás technikája olyan, mint az olasz konyha – csak a legjobb alapanyagokra van szükséged, és arra, hogy megtanuld jól használni őket.”  

Agykérgi áramkör

Felhasznált anyagok: mikromaratott arany fémfelületen

20141212greg-dunn_agykergi_aramkor.jpg

Legújabb munkáiban Dunn a mikromaratás technikáját alkalmazza. Ezeket az alkotásokat kollégájának, Brian Edwardsnak a segítségével készíti el.

A komplex eljárás röviden így néz ki: Dunn először egyesével, kézzel megfesti a neuronokat. A következő lépésben beszkenneli őket egy számítógépbe, majd képszerkesztő programmal egyetlen képbe szerkeszti a festett idegsejteket. A következő lépés az, hogy a digitálisan elkészített képet fémbe kell maratni. Az alkalmazott technika a mikrochipgyártásban használt fotolitográfia.

A Photoshoppal készített ábrát először egy átlátszó lapra nyomtatják, melyet fényérzékeny réteggel bevont fémlapra helyeznek. A neuronok vonalai mentén a művészek fekete tintával akadályozzák meg, hogy fény érje ezt a fényérzékeny réteget. Ezután ultraibolya fénnyel világítják meg a fémlapot. Az ultraibolya fényt a fekete tintaréteg nem képes átereszteni, így a tinta mentén kirajzolódhat a kész maratott alkotás. Legvégül arannyal vonják be a felületet. A speciális eljárásnak köszönhetően a neuronok vonalkáinak hosszától, szögétől és egymáshoz való közelségétől függ, hogyan verődik vissza a fény a képről, így a megfelelő megvilágítás kiválasztásával szimulálni lehet a neuronok tüzelését. 

Az alábbi videóban megtekinthetjük, hogyan is néz ki élőben mindez.

Brainbow Hippocampus in Blues

Felhasznált anyagok: mikromaratott arany fémfelületen

20141212greg-dunn_hippokampusz.jpg

A magyarba nehezen átültethető címmel megáldott kép az előző alkotáshoz hasonlóan mikromaratásos technikával készült. Annyi többletet adtak hozzá, hogy a metszetek keretei mellé különböző színű fényforrásokat és árnyékoló dobozokat telepítettek. A megvilágítás szögének manipulálásával tudják a kép egyes részeit különböző színűvé varázsolni.

Az alkotást az úgynevezett „Brainbow” - az elnevezés az angol "brain" (agy) és "rainbow" (szivárvány) szavakból tevődik össze - folyamat inspirálta. Nagyon tömören összefoglalva ez egy idegtudományos technika, amely során a szomszédos neuronokat különböző fluoreszcens fehérjék kombinálásával festik meg.

Glia sejtek és véredények

Felhasznált anyagok: 22 és 12 karátos arany, rozsdamentes acélra vitt festék

20141212greg-dunn_gliasejtek_veredenyek.jpg

Habár Dunnt főként a neuronok ihletik meg, azért néha más sejteket is témául választ. Ezen az ábrán például gliasejteket láthatunk. A gliasejtek a neuronokat veszik körül, amelyeknek a támasztó funkción túl az idegsejtek táplálásában és az ingerület továbbításának elősegítésében is szerepük van.

Gliális fellobbanás

Felhasznált anyagok: 22 és 21 karátos arany, alumíniumozott táblára vitt festék

20141212greg-dunn_glialis_fellobbanas.jpg

Egy másik alkotás a gliasejtekről.

Gerincvelő

Felhasznált anyagok: 12 karátos arany, rozsdamentes acélra vitt tus és festék

dunn_gerincvelo.png

Dunn egyik leglebilincselőbb alkotása nem az agy valamely részét, hanem a gerincvelőt ábrázolja.

Művészettel megragadni a tudományt

Dunn a művészeten keresztül próbálja a sokszor méltatlanul mellőzött tudományterületeken dolgozó kutatók munkáját a nyilvánosság előtt megismertetni. „A művészet képes arra, hogy megragadja az emberek érzelmeit, és olyan áhítatot váltson ki, amelyre a táblázatok és grafikonok nem képesek.

greg_a_dunn.jpgGreg Dunn további munkáit a művész weboldalán tekinthetik meg.

Forrás: Stvorecz Adrián, origo.hu

Szólj hozzá

agy agykutatás Greg Dunn agykérgi oszlopok