2015. ápr 25.

Agykutatás felsőfokon - Magnetom Prisma átadása az MTA TTK-n - Vidnyánszky Zoltán (video)

írta: Janguli
Agykutatás felsőfokon - Magnetom Prisma átadása az MTA TTK-n - Vidnyánszky Zoltán (video)

A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában 2015. április 13-án átadták a Siemens MAGNETOM Prisma típusú funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó berendezést. A csúcstechnológiát képviselő műszer élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítását teszi lehetővé. Tanulmányozni lehet többek között a gyerekek gondolkodásmódjának fejlődését, a zene, a nyelvtanulás agyi hatásait, vagy olyan neuro-pszichiátriai betegségeket, mint a skizofrénia.

mri_csepe-valeria-vidnyanszky-zoltan.jpg

A 3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó berendezést kifejezetten az emberi agykutatás céljaira fejlesztették ki. A képalkotó berendezés és kiegészítő tartozékainak beszerzésével az agyi képalkotás területén élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítása válik lehetővé. Az új MR-laboratórium korszerű műszeres hátteret biztosít a kognitív idegtudományi alapkutatásokhoz, a neuro-pszichiátriai betegségekre összpontosító transzlációs kutatásokhoz, valamint lehetőséget teremt az MR-módszerre irányuló fejlesztésekhez.

Az átadáskor a Siemens és az MTA TTK megállapodást írt alá a kognitív idegtudományok és a transzlációs kutatások területén való együttműködésről.

Az ünnepélyes eseményen részt vett Freund Tamás, az MTA alelnöke, a Nemzeti Agykutatási Program vezetője, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Keserű György, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgatója, Csépe Valéria, az fMRI-beruházás MTA elnöki megbízottja, Vidnyánszky Zoltán, az MTA TTK Agyi Képalkotó Központ vezetője, László Imre, a Siemens Zrt. Healthcare üzletág igazgatója.

Az új berendezéssel az eddiginél pontosabban és gyorsabban lehet vizsgálni az agyat működés közben. E célra ez az egyik legkorszerűbb, piacon kapható műszer. Európában még csak körülbelül 50 üzemel ebből a típusból, vezető brit és német laborokban is most szerelik fel. Budapesten, az MTA Természettudományi Kutatóközpontban mostantól dolgozik egy példány a következő tíz évben.

A műszer lényege, hogy az élő, működő agyat vizsgálja. Mivel mágneses rezonanciás (MRI) képalkotó berendezés, képes az egész agy egyidejű megfigyelésére anélkül, hogy elektródákat ültetnének a páciens fejébe, vagy bármilyen más módszert alkalmaznának.

mri2.jpg

Hogy a Siemens Zrt. által gyártott csúcsberendezés tisztán kutatási és fejlesztési célokra Magyarországra kerülhessen, azt három egymást követő fejlesztés együttesen segítette elő. Az egyik az MTA Természettudományi Kutatóközpont új épületének átadása 2013 novemberében, a másik a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) elindulása 2014 februárjában, a harmadik az akadémiai kutatóhálózat műszerezettségének fejlesztése.

A MAGNETOM Prisma típusú gép megvásárlása 600 millió forintos beruházás, amely a NAP és az MTA forrásaiból valósult meg. A berendezés idén januárban érkezett és máris óriási az érdeklődés iránta. Egy éven belül csúcsra járatják, akkortól két műszakban tervezik a működtetését.

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont, azon belül az Agyi Képalkotó Központ (AKK) kedvelt célpontja az egyetemi hallgatóknak. Az AKK kutatócsoportjainak MR-fizikusai a BME-ről, a kognitív pszichológusok az ELTE-ről érkeznek hozzánk, nálunk mindennapi valóság az MTA-kutatóhelyek és az egyetemek együttműködése. Az itt kognitív idegtudományi kutatást folytató fiatalok tudományos pályáját ez az eszköz fogja meghatározni, ez lesz számukra a belépő műszer – mondta Csépe Valéria akadémikus, az AKK Neurokognitív Fejlődés Kutatócsoportjának vezetője.

csepe_valeria-mri.jpg

A berendezés szállítója, együttműködő partnere a Siemens Healthcare a világ egyik legnagyobb egészségügyi szállítója, vezető szerepet tölt be az orvosi képalkotásban, a labordiagnosztikában és a radiológiai informatikában. A Siemens innovatív képalkotási technológiáinak segítségével lehetővé válik a betegségek korábbi és pontosabb kimutatása, így azok kezelése gyorsabbá és hatékonyabbá válik.

Szöveg: Szabados Julianna

Szólj hozzá

agykutatás MTA MRI Freund Tamás NAP mta természettudományi kutatóközpont Csépe Valéria Vidnyánszky Zoltán