2016. jan 03.

Az égi szférák és a dodekaéder

írta: Janguli
Az égi szférák és a dodekaéder

Karácsonyi előadások

m_faraday_th_phillips_oil_1842.jpg
Michael Faraday (1791-1867), Thomas Phillips olajfestménye, 1841-42

 

Michael Faraday - minden idők egyik legnagyobb fizikusa és vegyésze - tudós társaival fizikához és kémiához kapcsolódó előadásokat tartott fiatalok számára Karácsony idején az angol Királyi Intézetben, 1825-től kezdve. A Kanizsai Dorottya Gimnázium (KDG) laborjában immár harmadik alkalommal szerveznek hasonló céllal karácsonyi előadásokat.  
faraday_michael_christmas_lecture_detail.jpg
Faraday Karácsonyi Előadása a Királyi Intézetben, 1856.
Az első előadás 2013-ban, a labor megnyitásának évében Faraday előtt tisztelegve a Gyertya természetrajzáról szólt.
2014-ben a betlehemi csillag nyomába eredtek az előadók, felidézték az ókori égboltot, bemutatva az égitestek akkori állását és a ma ismert tudományos elméletek bizonyítékait. 
 
 
2015. december 8-án a platóni öt szabályos testet adták kézről kézre, és kipróbáltak olyan használati tárgyakat, amelyek alakja a szabályos testeket idézi. Találtak tetraéder alakú logikai feladványt, kristály-modellt és végül fény derült arra is, hogyan kerül a dodekaéder a karácsonyfára.

Megidézték az ókor és a középkor tudósait, majd két 20. századi tudós-művészt: M.C. Eshert és Rubik Ernőt.

20150203mbac_m_c_escher.jpg
M.C. Escher (1898-1972)

 

Eukleidész az Elemek című könyvében eljutott a szabályos testek ismertetéséig is. Az ókori tudós nyomán a foglalkozáson is sikerült bizonyítani, hogy csak ötféle szabályos test létezik, több nem lehetséges.
 
A platóni testek fontos szerepet játszottak névadójuk filozófiájában. Platón az őselemeket feleltette meg szabályos testeknek: a földet a kockának, a levegőt az oktaédernek, a vizet az ikozaédernek és a tüzet a tetraédernek. Az étert, az égi szférákat alkotó anyagot pedig Arisztotelész feleltette meg később a dodekaédernek.

 
"A világ harmóniájának" utolsó klasszikus megfogalmazója, Johannes Kepler úgy hitte, hogy az akkor ismert hat bolygót (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz) hordozó szférák (gömbök) közé a szabályos testek rakhatók be sorban.

A Naphoz képest legbelül az oktaéder, majd az ikozaéder, a dodekaéder, a tetraéder, és végül a kocka találhatók. Ezzel ő azt is megmagyarázhatónak vélte, hogy a bolygók száma miért éppen hat.
 
A foglalkozás végén feldíszítették a labor karácsonyfáját. Az üveggömbök a Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezték.
A fán legalább annyi gömb legyen, ahány planétát számon tartunk!

A szabályos testek matematikájának szépségéről és gyakorlati használhatóságáról Sinkó Andrea tanárnő mesélt, a kristály-kémia rejtelmeibe Kovacsics Bernadett tanárnő vezette be a hallgatóságot. A platóni testek modelljeit Horváthné Szőke Gyöngyi tanárnő segítségével készítették el a tanulók.
 
A diákok a foglalkozás végén egy (ötöst érő) feladatlappal, valamit egy 2016-os naptárral térhettek haza. Mitől különleges ez a naptár? Hát természetesen ez is szabályos dodekaéder alakú!

Forrás: Sinkó Andrea, kdg.sulinet.hu

 
Szólj hozzá

vizuális matematika