2015. feb 21.

A Fény Éve - 2015.

írta: Janguli
A Fény Éve - 2015.

A Fény Nemzetközi Évét felvezető sajtótájékoztató az MTA-n Budapestről, mint a fény városáról szóló videómontázzsal vette kezdetét. A látványos felvételekhez lekapcsolták a világítást, így a fény éve stílszerűen sötétben indult, utána viszont a közelmúlt legjobb tudományos ismeretterjesztő programsorozatának beharangozóját hallottuk. Valljuk be, ennek vagy annak a nemzetközi éve általában kevés izgalmat tartogat – most szerencsére nem ez a helyzet.

Barna Dániel és Lukács Viktória légivideója, forrás: fenyeve.mta.hu

Az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezése elnyerte az UNESCO és rajta keresztül az ENSZ támogatását arra, hogy a 2015. év, a Fény Nemzetközi Éve legyen. A tudománynépszerűsítő programsorozat egyik támogatója és házigazdája a Magyar Tudományos Akadémia. 

A sorozat a tavaly akadémiai elnökké választott Lovász László első nagy projektje, nem véletlenül: a világhírű matematikus az ismeretterjesztést tekinti elsődleges küldetésének. Lovász a tudomány mellé a művészetet is behozta a programsorozatba: a sajtótájékoztatón ott ült mellette a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György is. S az MMA által működtetett Műcsarnok rögtön látványos programokkal világítja meg a fény művészeti jelentőségét: március 7-én nyílik meg Csáji Attila fényművész Fényút című kiállítása nagyszabású lézerinstallációkkal, s a megnyitó idején kétnapos Nemzetközi Fényszimpóziumot is rendeznek a kiállítóhelyen.

feny-eve-csajikiallitas_mitikus_fenyter.jpg

Csáji Attila egyik fényinstallációja

Fekete György a művészettörténeti korok fény-értelmezését boncolgatta, de a megnyitó legizgalmasabb része a lézerekkel volt kapcsolatos. (A lézer egy különleges fényforrás, ami vékony, kis széttartású, nagy energiasűrűségű fénynyalábot bocsát ki.)

Hogy miért most van a Fény Éve, annak több oka is van. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke szerint 2015 jeles év a fény megismerésének történetében, hiszen 50 éve fedezték fel például a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást, illetve fektették le a száloptika alapjait, Einstein 90 éve ismerte fel a fényelektromos jelenséget, 80 éve pedig megfogalmazta az általános relativitáselméletet.

Magyarország komoly hagyományokkal büszkélkedhet mind az optikai tudományok, mind a művészetek területén. A Petzvál-lencse a 19. század közepén született, a Magyar Optikai Művek (MoM) pedig 1876-ban jött létre. Jánossy professzor kezdeményezte azokat az optikai kutatásokat a KFKI-ban, amelyek hamarosan világhírnévre tettek szert, de korán megszülettek a magyar lézerek, és a világot egy évtizeddel megelőzve, nálunk fogalmazódott meg a szegedi attoszekundumos lézer (ELI-ALPS) első ötlete is. 

Amint Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora fogalmazott, a lézerek ugyanúgy a spájzban vannak, mint az oroszok: ha holnap leállna az összes lézer, a vonalkód-leolvasóktól a CD-lejátszókig egy sor használati tárgyat kidobhatnánk. Ami a „szegedi szuperlézert” illeti, erről szinte mindenki hallott már az országban, de bizonyára kevesen értik, mi is épül az egykori szovjet laktanya helyén.

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) páneurópai kutatóintézet, aminek három berendezése közül egyet hoznak létre Szegeden; a másik kettő Prágában és Bukarestben épül. A kísérleti berendezéseket befogadó rezgésbiztos épület csúcstechnológiával épül fel 2015-ben, miközben Európa vezető lézerfizikai laboratóriumai már azokat az eszközöket fejlesztik, amelyeket 2016-tól itt tesztelnek.

A szegedi a világ első attoszekundumos lézere lesz, ami azt jelenti, hogy attoszekundumonként fog kibocsátani egy fényimpulzust. Az attoszekundum nagyon rövid idő, úgy aránylik a másodperchez, mint az egy másodperc a világegyetem korához (ami körülbelül 14 milliárd év). Míg a fény egy másodperc alatt 7,5-szer kerüli meg a földet, egy attoszekundum alatt alig néhány atomnyit mozdul el. Pont ezért hasznos a tudósoknak egy olyan fényforrás, amivel ilyen rövid időközönként tudnak megfigyelni egy folyamatot. Tegyük fel például, hogy a rúdugrásról csak fél percnyi felbontással készítünk képeket: ez egyiken még azt látjuk, hogy egy ember rúddal a kezében fut, a másikon azt, hogy hanyatt fekszik egy szőnyegen. Ha tudni akarjuk, mi történt a kettő között, rövidebb időközönként kell felvételt készíteni. Minél rövidebbek az időközök, annál pontosabban tudjuk, mi történt. Egy nátrium és egy klóratom egyesülésekor például látjuk a végeredményt, a NaCl-molekulát (a konyhasót), de  még nincsenek eszközeink a folyamat részletes megfigyelésére, arra, hogy pontosan hogyan viselkedik a két atom elektronfelhője az egyesülése során. Most majd lesz.

A szuperlézer nem is a fizikusok számára lesz a legnagyobb segítség, hanem azoknak a tudósoknak, akik a segítségével akarnak kutatni valamit. Például az élet alkotóelemeivel foglalkozó biofizikusoknak, szerves kémikusoknak. Szabó felidézte: már Szent-Györgyi Albert megsejtette, hogy a DNS viselkedésében az elektronok játsszák a főszerepet; akár száz bázispárnyi távolságra képesek letapogatni a molekulán a hibákat és a felcsavarodásokat, ami az élethez szükséges egyik alapvető mechanizmus. A sejtést azonban kísérletileg eddig nem lehetett igazolni, mert csak most lesz olyan eszközünk, amivel látni is fogjuk, ahogy az elektronok atomról atomra szállítják a töltést.

Lovász László, az MTA elnöke a megnyitón elmondta: a Fény Éve alkalmából nemcsak előadások és bemutatók lesznek az Akadémián, hanem az iskolákat, diákokat, tanárokat is mozgósítani szeretné a program.

Kroó Norbert, A fény nemzetközi éve programbizottságának elnöke a programok között említette a Sokszínű Fizika Autóbusza országjáró előadásait és bemutatóit, valamint a március 20-i részleges napfogyatkozás megfigyelését az MTA székháza előtt. Március végén Debrecenben rendeznek nemzetközi konferenciát, novemberben pedig ismét Budapesten ülésezik a Tudomány Világfóruma, amelyen külön szimpóziumot tartanak a fényről.

Két új világ fénye a horizonton című előadásában Kiss L. László csillagász a Naprendszer kutatásának idei kiemelkedő eseményeiről beszélt. Ötven éve léteznek bolygókról készített képek, de a csillagászok most két kisebb égitest fotóit várják lélegzet-visszafojtva: a Dawn űrszonda a Ceres, a New Horizons pedig a Plútó törpebolygó felé halad. 2015-ben két új világ tárul fel a Naprendszerben: az eddigi szürke foltokból hegyek, völgyek, szakadékok bontakoznak ki előttünk, ahogyan azt nemrég a Rosetta űrszonda üstökösénél is átélhettük. Ezeknek az égitesteknek a vizsgálata közelebb visz bennünket saját csillagrendszerünk és bolygónk keletkezésének megértéséhez.

Az egész éves rendezvénysorozat már megszervezett programjai között fotópályázatok, fiataloknak szóló nyári táborok, valamint kutatóintézeti események vannak. Központi szervezésű esemény lesz az év első felében a március 20-i részleges napfogyatkozás megfigyelése az MTA Székháza előtt, április 23-án a Wigner Jenő-emléktábla és az „EPS Történelmi Emlékhely" felavatása a Budapesti Fasori Gimnáziumban, június elején a fiataloknak szóló nyílt nap a fényről az MTA Székházának Dísztermében, valamint június 15-én a femtolézerek szemsebészeti jelentőségéről szóló tudományos előadás-sorozat.

feny_eve-muveszet.jpg

A tudomány témakörében elsősorban az MTA intézetei szerveznek programokat, művészeti területen többek között a Műcsarnok ad otthont kiállításoknak, rendezvényeknek. Az ipari pillér jelenlétével elsősorban a „fényipar" képviselőit kívánják a program mellé állítani, az oktatás terén pedig a tanórákon, iskolai rendezvényeken, különböző szervezésű versenyeken adnának hangsúlyosabb szerepet a fénynek. Az esemény nemzetközi vonatkozását elsősorban az Európai Fizikai Társulat által ebben az évben átadott „EPS Történelmi Emlékhely" budapesti helyszíne adja. Az egyes területekről és a részletes programról bővebben a http://fenyeve.hu oldalon olvashat.

Források: valasz.hu, mta.hu, termeszetvilaga.hu

Szólj hozzá

unesco szabó gábor fizikus MTA Szabó Gábor ELI Kroó Norbert Lovász László mta elnök Kiss L László Kiss L László csillagász ELI lézerközpont a fény éve a fény nemzetközi éve Csáji László fényművészet