2022. máj 16.

Szemerédi Endre matematikus kapta az MTA legrangosabb díját, a 2022. évi Akadémiai Aranyérmet

írta: Janguli
Szemerédi Endre matematikus kapta az MTA legrangosabb díját, a 2022. évi Akadémiai Aranyérmet

szemeredi_endre_1.jpgSzemerédi Endre Abel-díjas matematikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutató professor emeritusa a kombinatorika, a számelmélet és az elméleti számítástudományok területén elért kimagasló eredményei, valamint a 20. századi matematika csúcsteljesítményei közé tartozó, róla elnevezett Szemerédi-tétel és a szintén a nevéhez fűződő regularitási lemma elismeréseként kapta a kitüntetést.

"Ha valamit üzenhetnék a jövő nemzedékének - tehát azoknak, akik nálam jóval fiatalabbak, és még előttük áll a munkásságuknak a nagyobb része-az, hogy továbbra is foglalkozzanak a matematikával. A matematika az gyönyörű, a matematika hasznos és a matematika igen esztétikus és a matematika élvezetes. Ha lehetőségük van rá, akkor mindenképpen folytassák az eddigi utat, próbálják az eredményeiket továbbfejleszteni, ismerkedjenek mások eredményével, talán együtt is dolgozzanak, amennyire ez lehetséges."

Az Akadémiai Aranyérem a Magyar Tudományos Akadémia legrangosabb díja, amellyel a díjazott teljes munkásságát ismerik el. Csak életműdíjként adományozható. A kitüntetést az MTA elnöke hozta létre a 1960-ban.

Szívből gratulálunk a díjhoz!

A Szemerédi Endre akadémikus pályafutását bemutató rövidfilm és díjátadás 1:31:20 – 1:41:31-ig látható ezen a videón:

Szólj hozzá

matematika gráfelmélet MTA Szemerédi Endre szemerédi lemma