2018. aug 06.

És amikor a polip mindent egyszerre csinál, olyankor mire gondol? Hát… valami másra.

írta: Janguli
És amikor a polip mindent egyszerre csinál, olyankor mire gondol? Hát… valami másra.

Intelligensebb-e a polip a maga "9 agyával"?

„Igen is, nem is”, mondja Anne-Sophie Darmaillacq etológus (Caen-i Egyetem), a lábasfejűek, a polipokat is tartalmazó puhatestű-osztály szakértője. Hogy miért nem? Mert valójában „a polipnak csak egy olyan agya van, amely megfelel a miénknek: a ’központi agy’, amely 220 millió összeköttetést foglal magában, s a fej egy porcos rekeszében helyezkedik el.” 

polip3.jpgFotó: Daniel Zupanc / Tiergarten Schönbrunn

Az állat ezen kívül nyolc további idegi struktúrával rendelkezik. Ezek a nyolc kar tövénél találhatók, egymással összekötve. Egyenként 50 millió idegsejtből állnak, és nincsenek olyan magasabb rendű kognitív funkcióik, mint az emlékezet vagy a döntés. Csak egyszerű, tapadókorong-receptorokból érkező érzékleti információkat kezelnek, mint a környező tárgyak íze, szaga vagy textúrája; és csak reflexmozdulatokat indítanak el, például amikor egy rák belecsíp az egyik karjukba. 

polip.jpgAnne-Sophie Darmaillacq

Autonóm idegdúcok

Ezek az idegstruktúrák inkább a mi gerincagyunk megfelelői, amelynek szintén a reflexmozdulatokban van szerepe. Vagyis mint ilyenek, semmivel sem emelik a polip kognitív képességeit.

Ugyanakkor mégis állíthatjuk, hogy a polip 8 kari idegdúca fokozza az intelligenciáját, ugyanis ezek "megszűrik a tapadókorongokból jövő információt, és ezzel felszabadítják az agyat, amitől például éberségi szintje fokozódik.”

Mire gondol a kutakodó polip?

A látvány mindig zavarba ejtő. „Amikor megzavarjuk a tengerben, lehet, hogy éppen egy rák elfogyasztásán dolgozik két karjával, és egy harmadikkal minket lök vissza. Nekünk két kar összehangolása sem egyszerű, képzeljük el, milyen lehet nyolc kart koordinálni” – mondja Ludovic Dickel, a lábasfejűek kognitív neuroetológiájának a szakértője (Caen-i Egyetem, Franciaország). 

És amikor a polip mindent egyszerre csinál, olyankor mire gondol? Hát… valami másra. A polip a mi evolúciónktól függetlenül alakult ki az utóbbi 540 millió évben. Lágy, szinte végtelen szabadságfokú test, amely az állatvilágban egészen sajátos intelligenciát fejlesztett ki, ugyanis delokalizálja az információ-feldolgozást.

„A nagy, összetett idegrendszerek evolúciójában külön leágazást képeznek a lábasfejűek, ami az elme biológiai masinériáját illeti” – hangsúlyozza a tudományfilozófus Peter Godfrey Smith, e ravaszságra, invencióra, innovációra képes „elméről” írt tanulmányában. E három szívű, kék vérű állat perifériás idegrendszere egészen különleges szervezésű: 500 millió idegsejtjének csak a harmada szolgálja a központi agy működtetését. A központi agyat két nagy látólebeny alkotja, továbbá több magas szintű, a mi hippokampuszunkhoz hasonló struktúrájú központ. A fennmaradó kétharmad egy olyan idegrendszert szolgál ki, amely a polip karjainak a hegyéig terjed. A karok önállóak, saját mozgató struktúrával, érzékelő-mozgató receptorokkal: levágva is több mint egy óráig reagálnak a környezetükre. E perifériás idegrendszerben több millió tapintási, kémiai és a saját testrészek helyzetét érzékelő rost vesz részt. És a karok rendelkeznek önmaguk kémiai felismerésének képességével is, ez gátolja meg az összegabalyodást. Igen sok szenzoros információ érkezik hozzá 200-300 korongja, bőre és izmai útján. 

Különleges evolúciós előny 

Ludovic Dickel: „Ezért van delokalizálva a rendszer. Rendelkezésére áll egy előzetes osztályozás. Ha mindent központi agyával kellene intéznie, akkor ennek az agynak nagyobbnak kellene lennie még a mi agyunknál is.”

Tehát képes a központi agy erőforrásainak mozgósítása nélkül is felkutatni környezetét. „Amikor a központi agy kiadja a ’szondázni a környezetet’ általános parancsot, a karok zavartalanul folytatják saját feltáró tevékenységüket, és csak a lényeges információkat küldik fel az agynak” – mondja a polipok szakértője, Binyamin Hochner neurobiológus (Jeruzsálemi Egyetem). Az olyan globális mozgási programok, mint haladni, elkapni, úszni stb. kissé arra a programra emlékeztetnek, amelyet agyunk olyankor futtat, amikor gépiesen megyünk az utcán: nem foglalkozunk a konkrét lábmozdulatokkal. Csakhogy a polip esetében ezt úgy kell elképzelni, mintha karunkat a megragadni kívánt tárgy felé dobnánk, és aztán rábíznánk a jó mozdulatokat. 

octopus_at_kelly_tarltons-e1400225244115.jpgForrás: Wikimedia Commons

Ahogy szívünk anélkül ver, hogy figyelnénk rá, bizonyos, hogy e perifériás vezérlés a polip központi agyában sem „tudatos”. Már csak azért sem, mert hiányzik belőle a „szomatotópia”, a saját test pontról pontra való elképzelésének a képessége.

Binyamin Hochner szerint „amikor a polip magasabb rendű mozgási központjait – a bazális lebenyeket – ingereljük, nem következik be valamely testrész specifikus mozgása, hanem az egész test mozogni kezd. Nem találtunk semmilyen zónát, amely egyetlen kart vagy testrészt mozgatna.”

binyamin_hochner.JPGBinyamin Hochner

Oleg Szimakov molekuláris biológus (Okinawai Tudományos és Műszaki Intézet, Japán) csodálatosnak tartja ezt a megoldást. „Számunkra nehéz elképzelni, valójában mit jelent ennyire önálló karokkal rendelkezni, viszont tagadhatatlan evolúciós előny a memóriának és a mozgási központok tanulásának a szétválasztása.”

Ahogy Ludovic Dickel mondja: „a polipoknak marad idejük a gondolkodásra. Némi filozofálásra.”

Ford., szerk.: Jakabffy Éva

Forrás: https://www.timesofisrael.com

Szólj hozzá

tudomány agy evolúció biológia idegrendszer agykutatás neurobiológia polipok agykutatás eredményei idegrendszer szerveződése lábasfejűek