2018. jan 29.

Hát a keszeg mit érez?

írta: Janguli
Hát a keszeg mit érez?

halak_erzelmek.jpgAz érzelmek megtapasztalásának a képességét eddig csak bizonyos emlősökben sikerült egyértelműen igazolni Most egy figyelemre méltó tudományos protokollnak köszönhetően a Lisszaboni Egyetemi Intézet (ISPA) Rui Oliveira vezette csapata épp most terjesztette ki e képesség elismerését halakra, pontosabban a tengeri keszegre. Az eredmény, ha megerősítést nyer, azt jelenti, hogy ez a képesség az evolúció nagyon korai szakaszában, a halak és az emlősök közös őseinél, kb. 375 millió éve alakult ki.

A portugál kutatók egy már ismert módszerre támaszkodtak, amely pozitív érzelmeket társít specifikus agyterületek aktiválásához. Négy olyan gént választottak ki, amelyek e területeken akkor válnak aktívakká, amikor az állat pozitív érzelmet él át.

rudd_keszeg_halak_erzelmek.jpgKeszegek, forrás: www.tripadvisor.co.uk 

Ehhez 96 keszeget készítettek fel 12 napon át úgy, hogy az egyik csoport a fényjelzést élelemhez jutáshoz társítsa, a másik hálóba kerüléshez. Ezután a tesztek 3 napja alatt megvizsgálták a fényinger hatását a célzott gének aktivációs szintjére. Eredmény: ezeknek a halaknak az agyi és fiziológiai mechanizmusai nagyon hasonlóak az „igazolt érzelmekkel” rendelkező fajokéihoz. Röviden, legyen kedves az aranyhalához!

goldfishtale-.jpgForrás: creativemarket.com

 

Szólj hozzá