2017. jún 11.

Vállalhatatlan vágyak

írta: Janguli
Vállalhatatlan vágyak

Hogyan születik a pedofil? Úgy, hogy már a sejtjeiben ott hordozza későbbi sorsát? Vagy éppen a mostoha sors alakítja oly módon hormon- és idegrendszerét, hogy abban elfogadhatatlan vágyak keletkezzenek? Mindez sokáig rejtély volt. Ahogy az is, hogyan rejtőzködhetnek akár évtizedekig a súlyos visszaéléseket elkövető pedofilok. 

Biológiai gyökerek?

A WHO a pedofíliát a pszichiátriai betegségek közé sorolja, oka azonban még ma sem teljesen tisztázott. Duncan Craig pszichoterapeuta (Szexuális Abúzus és Erőszak Férfi Túlélői csoport, Manchester) szerint a pedofíliát sokáig az ún. Vámpír Szindrómával magyarázták: akit megharapott a vámpír, az maga is vámpírrá válik. Akit molesztált egy pedofil, az később maga is így tesz. Ez a ma is elterjedt, ám tévesnek bizonyult elmélet megbélyegzi mindazokat, akik gyerekként megtapasztalták a szexuális abúzus horrorját.

James Cantor (Torontói Egyetem) ideje nagy részét a pedofilok agyának MRI-vizsgálatával tölti. Arra jutott, hogy a pedofília vele születik az emberrel, és éppúgy nem változik, mint a többi szexuális irányultság. Cantor több területen is csökkent fehérállományt talált a pedofil elkövetők agyában. Az idegrostok alkotta fehérállomány a különböző agyterületek összekötéséért felel. Pedofiloknál Cantor a kapcsolási elégtelenség mellett egyfajta keresztkapcsolást is leír: ezt okolja azért, hogy a pedofiloknál, ha meglátnak egy gyereket, a gondoskodási ösztönök helyett vagy mellett a szexuális ösztönök is aktiválódnak.

A biológiai eredetet további adatok is alátámasztják. Ezek szerint az elítélt pedofilok háromszor olyan gyakran balkezesek vagy kétkezesek, mint más elítéltek, átlagos testmagasságuk és intelligenciájuk pedig szignifikánsan alacsonyabb. Gyakoribbak körükben az olyan minimális fizikai anomáliák (MPA) is, mint a lenőtt fül, a gótikus szájpadlás, a barázdált nyelv, a görbe kisujj stb. Ezek a jellegzetességek általában már a terhesség első, érzékeny harmadában eldőlnek. A kutató szerint az együtt járás arra utal, hogy a fejlődő idegrendszert is ekkor érheti olyan ártó behatás, amely többek között pedofíliához vezethet. Ilyen ártalom lehet az anya elégtelen táplálkozása, alkohol- vagy drogfogyasztása, és az őt ért súlyos stressz. Hangsúlyozni kell, mindez nem jelenti azt, hogy az alacsony, balkezes stb. emberek mind fokozottan hajlamosak lennének a pedofíliára!

Cantor munkájából az is következik, hogy ha valaki pedofilnak születik, akkor az is marad. Ezt viszont sokan vitatják. Köztük Paul Fedoroff pszichiáter (Ottawai Egyetem). Fedoroff állítja, hogy ő képes kigyógyítani a pedofilokat. Először anti-androgéneket ad, hogy időlegesen csökkentse a szexuális késztetéseket. Majd az illetőt arra bátorítja, hogy alakítson ki bensőséges kapcsolatot egy felnőtt partnerrel, amely elsődlegesen nem a szexen alapul. Ha egy idő után mégis sor kerül a szexre, leállíttatja az anti-androgének szedését, visszatér a szexuális késztetés, és létrejön egy normális, egészséges viszony. Ezzel, állítja Cantor, az irányultság is megváltozik.

dunkelfeld_pedofil_projekt.jpg

Egy Mayo Klinika (Rochester, Minnesota) által vezetett, több tanulmányt összegző meta-analízis szerint viszont a kezelések nem befolyásolják alapvetően a pedofilok gyerekek iránti sóvárgását.

Javíthatják viszont az önszabályozás képességét, ahogy ezt a berlini Dunkelfeld Megelőzési Projekt igazolta (a Dunkelfeld szó jelentése: sötét mező). 319 segítséget kereső pedofil egy éves kognitív viselkedésterápiáját követően erősödött a lehetséges áldozatok iránti empátia, és a páciensek megtanulták elkerülni az olyan helyzeteket és gondolatokat, amelyek jellemzően beindítják őket.

A vágyaidról nem tehetsz, de felelős vagy a tetteidért

Klaus Beier szexológus (Charité Klinika, Berlin) elmondja, a Dunkelfeld Projekt felhívására érkezett rengeteg válasz azt tükrözi, hogy igen sok pedofil érzi szükségét a terápiának. Amikor először döbbennek rá, hogy vágyaik vállalhatatlanok, többnyire még ők is serdülők, és másságukat tragédiaként élik meg. Előfordul, hogy senkinek nem mernek beszélni róla, főleg szüleiket féltik a sokkhatástól. A hallgatás csak fokozza mély depressziójukat, amely miatt csaknem felüket komolyan foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata. Egyetlen kapaszkodót az nyújthat nekik, ha anonim módon juthatnak segítséghez, mint például az „erényes pedofilok” internetes közösségeiben, vagy a Dunkelfeld Projektben. Itt az alapelv a következő: a vágyaid miatt nem lehet hibáztatni téged, de a tetteidért felelős vagy.

pedofilia.jpg

A gyermek nézőpontjából

A Projekt terápiás folyamatának egyedi és kulcsfontosságú eleme, hogy szerepjáték segítségével rávezetik a pedofilokat, milyen is a gyermekek belső világa. Ők ugyanis sokszor azt képzelik, a gyermekek egyenesen felkínálkoznak nekik.

Az egyik terapeuta, David Goecker elmondja, a pedofiloknak észre kell venniük magukon a figyelmeztető jeleket is, például hogy túl gyakran gondolnak egy gyerekre, vagy úgy járnak-kelnek, hogy mindenütt azt nézik, milyen ajándékkal lephetnék meg, és milyen izgalmas helyekre vihetnék.

Egy tanár azt a módszert találta ki, hogy fizikailag nem engedi közel magához a gyerekeket. Azt gondolja: így soha nem esik kísértésbe, egyébként pedig hajlama miatt kifejezett érzéke van a gyerekekhez.

Más agyfelépítés?

A Dunkelfeld Projekthez kapcsolódó, a pedofília kialakulását tudományosan vizsgáló szervezet a NeMUP (Neural mechanisms underlying pedophilia), amely öt német városban végez kutatásokat. Hannoverben az idegi-hormonális, genetikai és epigenetikai okokat, Berlinben az empátiát és érzelemszabályozást, Duisburg-Essenben a viselkedés kognitív kontrollját tanulmányozzák. Új diagnosztikai módszereket alakítanak ki Kielben fMRI képalkotó eljárással, és Magdeburgban biomarkerek, például idegi hírvivők keresésével. A több lehetséges ok közül ők is a korai, káros behatás miatti agyfejlődési zavart tekintik a legvalószínűbbnek.

Az eddigi gyakorlattal szemben nemcsak bűnöző pedofilok agyát vizsgálják, hanem a terápiába jelentkező, nem elkövető pedofilokét is. Henrik Walter (Karitász Klinika, Berlin) eredményei szerint a gyerekmolesztálóknál igen jellegzetes az amygdala csökkent térfogata, ami sekélyes érzelmi életre és gyenge empátiára utal. Az ilyen pedofilok azért válnak elkövetőkké, mert igen könnyen kikapcsolják az áldozat iránti együttérzést, és beszűkülten csak vágyaikra összpontosítanak.

A nem elkövető pedofiloknál viszont fMRI vizsgálatok kifejezetten erős idegi kapcsolatokat mutattak ki az impulzuskontroll homlok- és halántéklebenyi agyterületein. Klaus Beier ezt úgy kommentálja, hogy a pedofil hajlam nem egyenlő gyermekek szexuális zaklatásával. Az impulzuskontroll e kulcsszerepe magyarázza, hogy az agyat ért sérülés akár későbbi életkorban is felszínre hozhat pedofil hajlamokat.

Egy elismert, családos amerikai középiskolai tanár minden előzmény nélkül kezdett furcsa szokásokat felvenni: nevelt lányát molesztálta, autójában gyerekpornó magazinokat gyűjtött, és ő úgy érezte, képtelen úrrá lenni késztetésein. Végül lánya védelmében a felesége jelentette fel. Kifogástalan előéletére tekintettel viszonylag enyhe ítéletet kapott, és 12 lépéses „leszoktató” programra kötelezték. Mivel a börtönben egyre erősödő fejfájásra panaszkodott, MRI-vel kivizsgálták, és egy tojás nagyságú daganatot találtak az agyában. Miután azt eltávolították, váratlanul a pedofil vágyak is megszűntek. Egy idő után azonban újra jelentkeztek, s az MRI-n látható volt, hogy a daganat kiújult.

Kifogások

Fred Berlin pszichiáter, a Johns Hopkins Intézet szexuális viselkedési zavarokkal foglalkozó klinikájának alapítója (Baltimore, Maryland) az egyik legelismertebb pedofíliakutató. Ő is felhívja a figyelmet a pedofilok közti különbségekre: sokan közülük tagadják az állapotukat, ahogy egyes alkoholisták sem ismerik el, hogy problémáik lennének az ivással. Mások szerint a társadalomnak kellene változnia; előszeretettel hivatkoznak arra, hogy más korokban szabadon kiélhették volna vonzalmaikat. Szerencsére, legalábbis a professzor tapasztalata szerint, ők vannak kisebbségben. A többiek kitartóan keresik a segítséget, és szinte megváltást jelent számukra, ha rájönnek, létezik számukra terápia, nem kell feltétlenül szörnyeteggé válniuk.

Judith Becker klinikai törvényszéki pszichológus (Arizonai Egyetem), aki több mint ezer pedofillal találkozott, ilyenfajta terápiát vezet. Általában arra kéri a pácienseit, gondolkozzanak el, mennyi idősnek érezték magukat, amikor gyermekekhez közeledtek, vagy kívántak közeledni. Némelyeknek, mondja, ez a kérdés hozza el az aha-élmény pillanatát. Rájönnek, hogy ugyanannyi idősnek érezték magukat, mint áldozataik. E találkozások során mintha visszacsúsztak volna fejlődésük egy sokkal korábbi szakaszába – ha egyáltalán valaha túlléptek azon.

Sok pedofilnak már az is örömet okoz, hogy úgy lehetnek együtt a gyerekkel, mintha maguk is gyerekek lennének. Ezzel cseng egybe a hírhedt S. tanár úr egyéb tekintetben kétes hitelű vallomása: „Nem volt felnőtt a gondolkodásom, infantilis voltam. Nagy hiba volt, hogy nem fogtam fel és nem értettem meg, hogy a sok közös játék, a teljesen partneri viszony ellenére mégiscsak tanár voltam. A gimnáziumi lebukásig nem nőtt be a fejem lágya. Utána benőtt. Agyban nem voltam ott, később esett csak le, hogy ez mi volt. 25 éve nyomaszt, ami történt. Nem lehet meg nem történtté tenni semmit sem, de azóta kicserélődött minden idegsejtem. Vidéken élek, egy hegyoldalban van a házam, nem kell a társadalommal érintkeznem. Ez büntetés, de felszabadulás és megtisztulás is. Csúnya kudarctörténet ez az egész. De ezt dobta a gép.”

Becker azt is kimutatta, hogy sok pedofil nem látja világosan, mit is művel, és mi ennek a morális súlya. E helyett kognitív torzításokkal élnek, feloldva magukat a bűntudat és a felelősség alól. Például azt mondhatják maguknak: a gyerek nem tiltakozott, amikor elkezdtem; velem is ezt csinálták, mikor gyerek voltam, s úgy gondolom, teljesen oké, ha én is így teszek; igazán szeretem a gyereket.

Pedofil géniusz

lewis-carroll-and-alice-feature-image.jpgLewis Carroll és Alice Liddell

„Imádom a kisgyermekeket, kivéve a fiúkat” – vallotta Lewis Carroll lelkész, matematikus, író, költő. Hajlamáról sokan elmélkedtek, köztük Michel Tournier, aki az Alice-történetek szimbolikáját is erre vezeti vissza. 

Alice egy sor próbát áll ki, ami fájdalmas beavatáshoz is hasonlít – írja Tournier. Egy nyúl behúzza egy lyukba, vagy saját könnyeibe fullad bele, vagy azt látja, hogy lábai aránytalanul meghosszabbodnak stb. Kegyetlen irónia ezt Csodaországnak nevezni. Miről van itt szó valójában? Itt meg kell emlékeznünk Lewis Carrollnak a kislányok, elsősorban Alice Liddell iránti különös szenvedélyéről. Legkedvesebb időtöltése, amikor tízévesnél fiatalabb lányok valóságos udvara veszi körül. Egy barátja megkérdezte, hogy ez néha nem túl kimerítő-e számára. Ezt felelte: „Ők alkotják életem háromnegyed részét.” Szemérmes füllentés, hiszen a negyedik negyedet is alighanem ők jelentették. Mivel állandóan újabb hódításokra törekedett, ritkán volt látható apró játékokat és babákat tartalmazó táskája nélkül, amelyekkel álmai kislányát akarta magához édesgetni, amennyiben egy omnibuszon vagy egy parkban látta meg. Szalont nyitott e kis teremtéseknek, s onnan a szülők teljesen ki voltak zárva. Tea, csevegés, játékok, fantasztikus történetek, zenedoboz… az idő gyorsan elszaladt ezekkel.

alvas_alom_alice_csodaorszagban.jpgAlice Csodaországban - illusztráció

De az életkor korlátja áthatolhatatlan. Ezt meg is írja Carroll: „A kislány annyira más valaki lesz, amikor nővé alakul át, hogy iránta érzett barátságunknak is meg kell változnia. Ez a változás általában úgy néz ki, hogy a szerető intimitást a merő udvariasság váltja fel: rámosolygunk, köszöntjük, ha találkozunk.” Hát igen, a pubertás katasztrófa, amely az imádott gyermeket a nemiség poklába taszítja, és mindenfajta kapcsolatot lehetetlenné tesz vele.

Ettől kezdve Alice viszontagságait a nemiség szakadékába való zuhanásnak is tekinthetjük. „Csodaországnak” nevezni, ez teljesen a Carroll stílusának megfelelő ironikus inverzió. Szerencsére ott a fénykép, amely megállítja a fatális átalakulást és rögzíti a kislányt ifjonti paradicsomában. Carroll udvartartásának rituális „játékai” közé fényképezkedéseket is beiktatott. Boldogságtól remegő kézzel öltöztette át imádottait kínai, török, görög vagy római jelmezbe. Akikért a leginkább rajongott, azokat elküldte egy barátnőjéhez, Mrs. Thomsonhoz, ez a tiszteletes instrukcióinak megfelelően meztelenül is lefotóztatta a kislányokat. Mondanunk sem kell, e felvételeket Carroll halála után megsemmisítették.

Mindezt manapság nem sokan tehetnék meg büntetlenül. A pedofília bármely formája mind nagyobb közfelháborodást kelt. Egyes pedofiloknak mégis most jut eszükbe, hogy a melegekhez hasonlóan jogokat követeljenek maguknak, vagy éppen élethű és életnagyságú babákat gyártsanak, úgymond ártalomcsökkentés céljából. A folytatásban a modern pedofília-felfogás szélsőségeiről szólunk.

pedofil_babak.jpgTrottla babák

Jakabffy Éva

Szólj hozzá

tudomány amygdala agy fmri öngyilkosság pedofília pszichológia erény empátia agykutatás impulzivitás szinapszis emberi ösztönök homloklebeny jakabffy éva agykutató kognitív torzítások Lewis Carroll Alice Csodaországban kognitív viselkedésterápia halántéklebeny fehérállomány homloklebeny feladata Michel Tournier Alice Liddell agykutatás eredményei pedofilek amygdala agy parafíliák impulzuskontroll Dunkelfeld Projekt empátia hiánya öngyilkosság okai impulzuskontroll zavarok áldozatból elkövető áldozatból bűnös vámpír szindróma