2015. jan 30.

Az MTA csillagászainak világelső eredménye: kisbolygókat vizsgáltak a Kepler-űrtávcsővel

írta: Janguli
Az MTA csillagászainak világelső eredménye: kisbolygókat vizsgáltak a Kepler-űrtávcsővel

Az MTA CSFK Csillagászati Intézetének kutatói Szabó Róbert vezetésével a világon elsőként végeztek megfigyeléseket kisbolygókról a Kepler-űrtávcsővel. Az egyedülálló adatsor a Naprendszer születéséről is fontos információval szolgál majd, és finomítja a jövő exobolygó-kereső küldetéseit, amelyek egyikében Magyarország a legmagasabb tudományos szinten képviselteti magát. 

Új megfigyelési stratégiával támad fel a Kepler

A Kepler-űrtávcső innovatív felhasználási módját az tette lehetővé, hogy a műszer két lendkereke is elromlott a négyből. Így ugyanis a Kepler nem tudta folytatni az eredeti célkitűzést, vagyis adott terület minél hosszabb ideig történő megfigyelését, exobolygók által okozott elhalványodásokra vadászva. A NASA ezért új megfigyelési stratégiát dolgozott ki a Kepler számára. A Nap sugárnyomását kiegyensúlyozó megoldást egy olyan elrendezés szolgáltatja, amelyben az űreszköz az ekliptika, azaz a Naprendszer síkja mentén végez mintegy 3 hónapnyi megfigyelést egy-egy területről.

csillagaszat-kepler-urtavcso-mta.jpg

A Kepler-űrtávcső az új – K2 nevű – megfigyelési stratégiát jelző, a Naprendszer síkjába eső megfigyelési területekkel
(forrás: NASA)

A hamvaiból feltámadt, 600 millió dolláros űrtávcső így sokszínű programmal kezdhette "második életét" (K2) 2014 nyarától. A Tejútrendszer síkjától távol, extragalaxisokban feltűnő szupernóvák után kutatva végez megfigyeléseket; észleli a galaxisunk síkjához közeli fiatal csillagokat, a gravitációs mikrolencse-hatás révén bolygókat keres, a Napnál kisebb, vörös törpecsillagok körül pedig lakható bolygókat. Mindeközben a rögzített képeket át- meg átszövik a Naprendszerünk "törmelékét" alkotó, az ekliptika síkjában a Mars és Jupiter között keringő, mindenütt jelen levő kisbolygók.

Ami másnak zavaró tényező, az MTA kutatóinak fontos asztrofizikai jel

csillagaszat-szabo-robert.jpgSzabó Róbert és kollégái (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont) arra voltak kíváncsiak, hogy az aszteroidák jelenléte miként befolyásolja a csillagok pontos fényességmérésének lehetőségét. Ehhez a K2 első, kísérleti működése idején rögzített képeket használták. E megfigyelések mintegy 2000 csillag közvetlen környezetéről készültek 2014 februárjában, és 9 nap hosszúságúak.

A csillagok közel felénél találtak kisbolygó-áthaladást, és egy új eljárással minden kis égitestet sikerült azonosítani. Ezt az eljárást egyébként a kutatók az infravörös tartományban működő Herschel-űrtávcső és Pál András (szintén MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont) Légyszem nevű, teljeségbolt-kamera projektjében is sikerrel alkalmazzák.

A csoport arra a következtetésre jutott, hogy mindenképpen figyelembe kell venni a kisbolygók hatását a többi instrumentális eredetű zaj kiszűrésénél. "Azonban ami másnak zavaró tényező, nekünk fontos asztrofizikai jel" – mondja Sárneczky Krisztián, a kisbolygókutatás egyik hazai szakértője, aki már egy következő, hasonló vizsgálatot tervez. A K2 ugyanis lehetővé teszi, hogy látómezejében a kisbolygók fényességváltozását akár 1-2 héten keresztül folyamatosan monitorozzák, ami a Földről nem kivitelezhető.

Az adatsor fontos információval szolgál a Naprendszer születéséről 

Ezzel az egyedülálló adatsorral a kisbolygók forgási periódusának statisztikai vizsgálatát tervezik, ami a kis égitestek, így a Naprendszer születéséről és fejlődéséről fog fontos információt szolgáltatni. További terveik között szerepel egy másik úttörő vizsgálat: a távolabbi, Neptunuszon túli kis égitestek hasonló megfigyelése, amire a magyar kutatócsoport szintén elfogadott K2 távcsőidő-pályázattal rendelkezik.

A Kepler nemcsak az exobolygók kutatását forradalmasította – az összes megerősített Naprendszeren kívüli planéta több mint felét, ezernél is többet a Kepler jegyzi –, de a csillagok szerkezetének megértését is alapvetően változtatta meg azzal, hogy az extrém pontos fényességmérés révén lehetővé tette a csillagszeizmológia tudományágának kibontakozását.

Az első kisbolygós cikk a Keplernél

Szabó Róbert kutatócsoportja a Kepler eredeti és K2 missziójában is kiemelkedő szerepet játszik, amit a témavezetőnek a Kepler Asztroszeizmológiai Tudományos Konzorciumban betöltött munkacsoport-vezetői tisztsége, számos elfogadott távcsőidő-pályázat és több mint 50 rangos folyóiratban közölt publikáció fémjelez:

"A Kepler előkelő helyet foglal el intézetünk profiljában is: az új lehetőségek megmozgatták az exobolygókkal, a pulzáló változócsillagokkal, de a fiatal csillagokkal, csillagkeletkezéssel és extragalaktikus objektumokkal foglalkozó kollégák fantáziáját is, ami számos magyar vezetésű elfogadott programot eredményezett".

Mostani eredményük jelentőségét mutatja, hogy az eddig megjelent több mint ezer Kepler-cikk közül az övék az első, amely kisbolygókkal foglalkozik.

Ott vagyunk az európai exobolygós csúcsküldetésben

"A vizsgálat során szerzett tapasztalatainkat a jövő exobolygó-kereső küldetéseiben is alkalmazzuk majd. Ilyen lesz a NASA 2017-ben indítandó TESS, illetve az Európai Űrügynökség (ESA) 2024-re tervezett PLATO küldetése. Utóbbiban hazánk a legmagasabb szinten, a döntéshozó testületben képviselteti magát, jövő évtől pedig ESA teljes jogú tagjaként vehetünk részt az előkészítő munkákban" – mondta el Kiss László, az MTA levelező tagja, aki szintén részt vett a vizsgálatban.

A kutatást az Akadémia Lendület programja (Lendület-2009 és LP2012-31), valamint az OTKA (K-83790, K-109276, K-104607) támogatta.

Forrás: mta.hu

Szólj hozzá