2014. máj 21.

Pálinkás József leköszönő MTA elnök főbb eredményei

írta: Janguli
Pálinkás József leköszönő MTA elnök főbb eredményei

mta-Lovász-László-Pálinkás-József.jpg

Az MTA leköszönő elnöke, Pálinkás József a Tudós Társaság 1832-ben készült pecsétnyomójának ezüstből készült, hű másolatát nyújtotta át Lovász Lászlónak, az MTA 20., 2014. május 6-án megválasztott új elnökének.  

A leköszönő elnök Pilinszky János szavaival – a "búcsú pillanatában áll helyre az aranyegyensúly" – utalt mindarra, amit az egyensúly megteremtése érdekében tett: "Hiszem, hogy a belső és külső egyensúlyt soha óvatossággal elérni nem lehet. Csak cselekvő bátorsággal és áldozatos munkával. Ennek jegyében terveztem, döntöttem és vittem véghez mindazt, ami most mögöttünk és egyszersmind előttünk áll. Minden tudásommal, teljes szívemmel, összes erőmmel a magyar tudományt, a magyar tehetséget és a jövő iránti bizalmat szolgáltam. Szép és nehéz hivatás volt ez, amelyben, tudom, minden sokszoros súllyal esett és esik latba".

Pálinkás a tudomány szolgálatának "nemes súlyát" jelképesen a Magyar Tudományos Akadémia eredeti, 1832-ben készült pecsétnyomójának ezüstből készült, hű másolatával adta át Lovász Lászlónak: "Az Akadémia pecsétnyomója hosszú ideje pihent, most újra életre keltettük az alapítói gondolatot, a szépséges mintát, az Akadémia pecsétnyomóját. Mert most, amikor az Akadémia új elnökének átnyújtom, hogy az elnöki hivatással együtt az elnöki pecsétet is elfogadja, figyelmeztetnem is kell: ez bizony súlyos darab! És súlyt ad mindennek, amibe belevési Akadémiánk jelképét. Erő kell hozzá. A szellemin és lelkin túl ezúttal fizikai is".

Az MTA első, hivatalos pecsétje akadémia-első-pecsétje.jpg

A Tudós Társaság 1828. március 20-án tartott ülésén határozta el, hogy kifejező intézményi jelképként oklevelet, címert és pecsétet készíttet az Akadémia számára. 
A művészek és mesterek felkérésénél Széchenyi István fontosnak tartotta, hogy a tartalom mellett a  "csinos forma is" szempont legyen, hogy a kor elismert szakemberei külsejüket tekintve is értékes, időtálló akadémiai szimbólumokat alkossanak. 
A grafikai elemek – amelyekhez a tartalmi 'programot' az Akadémia-alapító adta – hosszas levelezés során formálódtak és váltak véglegessé 1832-ben. 
Az Akadémia első hivatalos pecsétjét, a 40×78 mm-es topáz pecsétnyomót egy bécsi művész, Luigi Pichler vésnökmester, bécsi akadémiai professzor készítette.

 

Pálinkás József 6 éves elnökségének legfőbb eredményei: 

1. Mandátum a reformokhoz.

Pálinkás József főszerepet játszott az új akadémiai törvény 2008-as elfogadtatásában, amely erős elnöki jogkörökkel ruházta fel.

2. Növekvő költségvetés

A kormányváltás után meredeken nőtt az MTA állami támogatása: az előző ciklusokra jellemző 33-37 milliárd forint után 2014-ben 49 milliárdra.

3. Tehetségek, haza!

A 2009-ben elindított Lendület program célja a legjobb fiatal kutatók itthon tartása vagy hazahozatala. 2013-ban már 2,9 milliárd forint jutott erre a célra.

4. Versenypályázati rendszer

A Lendület felpuhította az akadémiai intézetek hierarchiáját, fiatal kutatók alakíthatnak csoportot, hívhatnak külföldi munkatársakat, vehetnek műszereket.

5. Ésszerűsített kutatóhálózat

15 intézménnyé vonták össze a 43 elaprózott kutatóintézetet. A nem kutatói munkakörben alkalmazottak száma harmadára csökkent, a kutatóké enyhén nőtt.

6. Építkezés

Felépült a Természettudományi Kutatóközpont és a CERN-Wigner Adatközpont, épül a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóház összesen 25,5 milliárd forintból. Az akadémiai vagyon másfélszeresére nőtt.

7. Nemzetközi vérkeringés

Vendégkutatói pályázat indult világhírű kutatók Magyarországra hívására. A 2003 és 2011 között kétévente Budapesten megrendezett World Science Forum (WSF), melynek alapítója és főszervezője Gulyás Balázs agykutató (Karolinska Intézet), globális jelentőségű tanácskozássá és tudománydiplomáciai eseménnyé nőtte ki magát. A Tudomány Világfórumát immár minden második alkalommal más világvárosban tartják Magyarország társrendezésével, 2013-ban a helyszín Rio de Janeiro volt, 2015-ben újra Budapest, 2017-ben pedig Jordánia lesz.  

Forrás: mta.hu

 

Szólj hozzá

mta wsf world science forum lendület program Pálinkás József MTA Wigner Adatközpont Lovász László matematikus Lovász László mta Lovász László mta elnök