2013. ápr 23.

A golyóálló mellénytől a szalagfűrészen át a kipufogóig - meglepő női találmányok

írta: Janguli
A golyóálló mellénytől a szalagfűrészen át a kipufogóig - meglepő női találmányok

Bár hajlamosak vagyunk a tudományokat férfi „sportágnak” gondolni, nem egy nő alkotott életre szólót a feltalálások terén. Ki gondolná, hogy az ablaktörlő, a filteres kávé vagy a golyóálló mellény hátterében is nő áll? Nőnap alkalmából a gyengébbik nem feltalálóinak állítunk emléket.

Az első: Marie Curie

Ha tudomány és nők, akkor egyértelmű, hogy először Marie Curie neve ugrik be mindenkinek. Madame Curie kapta meg Franciaországban először a doktori címet, ő volt a Sorbonne első női professzora, és előtte még egyetlen nő sem kapott Nobel-díjat. Ellenben Curie-t kétszer is honorálta a svéd akadémia: először 1903-ban fizika terén a radioaktivitás felfedezéséért (ezt az elismerést férjével és mesterével megosztva kapta), majd 1911-ben a vegytiszta rádium előállításáért jutalmazták kémiai Nobel-díjjal.


Stephanie Kwolek, a kemény nő

golyóálló mellény - Civil-War-Bulletproof-Vest.jpgSzintén laboratóriumi körülmények között sikerült maradandót alkotnia Stephanie Kwoleknek, egészen pontosan huszonnyolc felfedezés kötődik a vegyész nevéhez. Ezek közül a legnagyobb jelentőségű a golyóálló mellény feltalálása, pontosabban az életmentő vázat alkotó kevlár anyag létrehozása. 
golyóálló mellény2.jpg
A kevlárt csak a modern idők acéljának nevezik, hiszen hatalmas teherbírású, hő- és saválló anyag, de szálaiból szövetszerű anyagokat is lehet készíteni, amelyek tökéletesen alkalmasak motoros ruhának is.

 
 
 
szilikon feltalálása először egy szobrászművésznő, Patricia Billings ragasztójaként szolgált, míg a WiFi-t egy holland radarmérnök hölgy, Vic Hayes álmodta meg, hogy összekapcsolhassa a pénztárak zárási nyilvántartását.


Törékeny nők férfias találmányai

Mary Anderson

Mikor havas, esős időben vezetünk, mindenképpen emlékezzünk meg Mary Andersonról, aki a szabad kilátást biztosította nekünk az ablaktörlő feltalálásával. Különösen elismerésre méltó, hogy az ablaktörlőt öt évvel az első tömegautó megjelenése előtt, 1903-ban találta fel Anderson kisasszony, mikor is egy havas téli estén imádkozott a villamoson a biztonságos hazatérésért.


__Tabitha.jpgTabitha Babbitt
 számára kézenfekvő volt a szalagfűrész feltalálása,
hiszen egy fűrészüzemben dolgozott, és bizony már nagyon unta az egyik húzza, a másik tolja módszert. Találmánya ugyan jelentősen megkönnyítette a fűrészelés tudományát, azonban maga Babbitt nem örvendett túl nagy népszerűségnek, hiszen a szalagfűrész több ember munkáját is ki tudta váltani.


__submarine_telescope.jpegtengeralattjáró periszkópját még az 1800-as évek első felében egy Sarah Mather 
nevű hölgy szabadalmaztatta, míg az autó kipufogó megálmodása El Dolores Jones-hoz fűződik, aki 1917-ben mutatta be találmányát (ekkor már Anderson ablaktörlője alaptartozéknak számított).

Valószínűleg hólapátolás közben pattanhatott ki Cynthia Westover fejéből a hómaró ötlete, még az 1800-as évek végén. 

Eldobható pelenkák 


__donovanmarion_big.jpgMég ha nem is tudták, a modern korokban minden szülő elrebegett egy-egy köszönömöt Marion Donovannak, akinek a nevéhez az eldobható pelenka feltalálása fűződik.
Donovannak elege lett a folyamatos pelenkamosásból, ezért először zuhanyfüggöny felhasználásával alkotta meg a kezdetleges darabot, amit aztán tökéletesített is. Találmányával több céget is megkeresett, de mindenhonnan elhajtották, sokallták az előállítási költségeket, és nem láttak túl nagy profitot benne. Egy évvel később már bánták: Donovan saját vállalkozása szárnyalt, egymillió dollárt kellett kipengetniük az átvételért.


Cochrane kisasszony

__Josephine_Cochrane 7.jpgAz úri jómódban élő Josephine Cochrane-nek __Josephine Cochrane.jpgvalószínűleg sosem kellett mosogatnia, az viszont felettébb zavarta, hogy az ügyetlen személyzet sorra töri a tányérjait. Ezért hát gondolt egyet, majd még egyet, és megalkotta a mosogatógépet 1886-ban. Az 1893-as világkiállítás egyik legnagyobb csodamasinájának számított, éttermek hadai szerezték be a készüléket, a nagyközönség számára azonban csak 1950-ben vált elérhetővé.__Mary Phelps Jacob l.jpgMary Phelps Jacob
 __Mary Phelps Jacob.jpgnevét hol áldják, hol átkozzák a férfiak. Mrs. Jacob ugyanis két zsebkendőt egy rózsaszín szalaggal összefogva dobta piacra a melltartót. Bár találmánya annyira nem volt egyedi, mint gondolta, hiszen már a VII. században is hordtak a nők melltartó-kezdeményt, 1913-ban sikerült ezzel kiváltania a közutálatnak örvendő fűzőt. A melltartó hamar megkezdte hódítóútját, a fehérnemű ipar pedig hatalmas bevételhez jutott a szexisebbnél szexisebb darabok bemutatásával.


Melitta kávéfilter__Melitta Bentz.jpgA lipcsei Melitta Bentz 
rajongott a kávéért, viszont a csésze alján letelepedő zaccal ki lehetett volna kergetni a világból. Így hát fogta magát, és egyik nap kávézási ceremóniája előtt egy itatóspapírt tölcsér alakúra tekert, ebbe szórta a kávét, amit aztán forró vízzel öntött nyakon, és máris nyugodtabban élvezhette a fekete mérget. Neve márkává vált, Németországban még mindig kapható a Melitta kávéfilter.

Szólj hozzá

kevlár marie curie nők a tudományban okos nők női találmányok