2013. jan 30.

Ázsiai Nobel-díjat alapítottak

írta: Janguli
Ázsiai Nobel-díjat alapítottak

A tajvani milliárdos által alapított díj olyan tudósokat díjaz, akiket a Nobel-bizottság nem.

A Nobel-díjhoz hasonló szerepet szán alapítója a Tang-díjnak, amellyel kétévente jutalmaznák a természet- és társadalomtudományok négy területén a legkiválóbb elméket. A Tang-dinasztia (618-907) után elnevezett Tang-díjat kezelő, több mint 100 millió dollár kezdőtőkével induló alapítvány létrehozását Samuel Yin tajvani üzletember hétfőn jelentette be.

Az elismerést a jövő évvel kezdődően négy - a Nobel-bizottság által nem díjazott - területen ítélik oda, amelyek a következőek: biogyógyszerészet, fenntartható fejlődés, Kína-tanulmányok és jogállamiság. A díjat az Academia Sinicának, Tajvan legtekintélyesebb kutatóintézetének a különbizottságai ítélik majd oda, az azzal járó pénzösszeg 1,7 millió dollár, ami több az idei Nobel-díjasok 1,2 milliójánál.

A textil- és ruházati iparban működő Ruentex vállalatot birtokló, kiterjedt üzleti és politikai kapcsolatokkal rendelkező Samuel Yin vagyonát a Forbes magazin 3,1 milliárd dollárra teszi, ezzel Tajvan hetedik leggazdagabb emberének számít. Az üzletember Kínával kapcsolatos jótékonyságáról ismert, így többek között több tízezer kínai diáknak biztosított ösztöndíjat, pénzügyi segítségével az 1980-as évek végén több száz kilométer vasút megépítése vált lehetővé Kelet-Kínában, de ő hozta létre a pekingi egyetem Kuanghua-menedzsmentiskoláját is, amely mára a kínai kormány és állami vállalatok számára a munkaerő-utánpótlás egyik fontos bázisává vált.

Szólj hozzá

taiwan fenntartható fejlődés tang prize tang-díj Samuel Yin biogyógyszerészet