2012. dec 11.

Somogyi Péter agykutató Marosvásárhelyen

írta: Janguli
Somogyi Péter agykutató Marosvásárhelyen

2012. december 7. 16:00
MOGYE, díszterem 

www.marosvasarhelyi.info 

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának (KAB)  szervezésében először kerül sor a Miskolczy Dezső emlékelőadás megtartására. Az esemény idei meghívottja Somogyi Péter professzor, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológiai Intézetének igazgatója.

Előadásának címe: Co-operation in science and neuronal societies of the brain.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának (KAB) közös szervezésében sorra kerülő emlékelőadásra december 7-én délután 16 órától a MOGYE dísztermében került sor.

Somogyi Péter (Szentendre, 1950. február 27.) magyar biológus, neurobiológus, a biológiai tudomány doktora, a Magyar Tudományos Akadémia külső, később levelező tagja. A központi idegrendszer és az agy szerkezetének, illetve neuronhálózatának nemzetközileg elismert kutatója. Az 1980-as években az egyik legidézettebb magyar kutatója volt. 1985-től az oxfordi Anatómiai és Neuropharmakológiai Intézet társigazgatója, 1998-tól igazgatója. 1996-tól az Oxfordi Egyetem professzora.
Ő kapta az idén a Semmelweis Egyetem legmagasabb rangú kitüntetését, a Semmelweis Budapest Awardot. 2011 májusában a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány Agy díját vehette át Buzsáki Györggyel és Freund Tamással együtt. A szakmai kiválóságon túl Somogyi Péter a marosvásárhelyi magyar orvosképzés és a fiatal erdélyi tehetségek elkötelezett támogatója.

Somogyi Péter professzor tudományos tevékenysége mellett elengedhetetlenül fontosnak tartja az oktatást, a fiatal tehetségek gondozását. Megalapította a Santiago Ramón y Cajal díjat, melynek középiskolás győztese oxfordi tanulmányúton vehet részt. Lelkes támogatója a hátrányos helyzetű fiatal erdélyi magyar tehetségek felkarolásra szolgáló Nyilas Misi Alapítványnak.

 

Szólj hozzá