2012. nov 10.

Pártalálás központosítva - közgazdasági Nobel-díj 2012.

írta: Janguli
Pártalálás központosítva - közgazdasági Nobel-díj 2012.

Alvin E. Roth-nak, a Stanford Egyetem 61 éves professzorának és Lloyd S. Shapley-nek, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem 89 éves tanárának ítélték oda az idén a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A stockholmi bejelentés szerint a Svéd Királyi Tudományos Akadémia a két amerikai tudós piactervezés gyakorlatával kapcsolatos eredményeit és a stabil párosítás területén végzett munkáját ismerte el a döntéssel. 

Lloyd S. Shapley
Lloyd S. Shapley

Optimális, egyúttal a lehető legigazságosabb megoldás elérése például az iskolai felvételiknél vagy a szervátültetésnél – egyebek mellett ezekhez a célokhoz járultak hozzá Alvin Roth ésLloyd Shapley eredményei. "A Kaliforniai Egyetem tanára 1962-ben publikálta David Gale-lel közösen azt a cikket, amelyben leírtak egy új algoritmust. Ezt – mint utóbb kiderült – az Egyesült Államokban a kórházi rezidensek elhelyezéséhez már 1952 óta használták, de az elmúlt évtizedekben világszerte mind jobban elterjedt. Ma már e párosító, a manipuláció lehetőségét is kizáró, úgynevezett stabil megoldást eredményező algoritmust alkalmazzák a magyarországi középiskolák és felsőoktatási intézmények is felvételi eljárásaikban" – mondta Biró Péter matematikus, aki az MTA Lendület programjának keretében Kóczy Á. László játékelméleti csoportjának tagjaként foglalkozik párosításelmélettel. A szakember  fontos alkalmazási területként említette a transzplantációt is.

„A vesecsere-programok hatékonysága ugyancsak növelhető az algoritmus használatával. A szervre várók és a lehetséges donorjaik adatainak ismeretében, központi koordináció révén a lehető legjobb párosításban találhat egymásra az, akinek szüksége van egy új vesére és az, aki felajánlja e célra a szervét" – hangoztatta Biró Péter.

Alvin E. Roth
Alvin E. Roth

Az mta.hu-nak nyilatkozva Kóczy Á. László Lloyd Shapley életművét méltatva az amerikai kutatóról elnevezett Shapley-érték jelentőségét emelte ki. Mint mondta, a Shapley-érték egy adott játékos határ-hozzájárulásának várható értéke, vagyis e modellt használva kiszámítható például az, hogy egy munkatárs miként befolyásolja a csoport teljesítményét és értékét. "Az egyes tagok belépési sorrendjének összes lehetőségét figyelembe véve kiszámolhatunk egy átlagot, amely alapján aztán már külön-külön értékelhetők az egyes munkatársak is" – magyarázta a kutató. Kóczy Á. László, aki az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont  Közgazdaság-tudományi Intézetében főleg olyan helyzeteket vizsgál, amelyekben az érintettek egyéni érdekeinek sérülése nélkül kell társadalmilag igazságos megoldást találni. Lloyd Shapley-t elsősorban elméleti, míg Alvin Roth-ot inkább az alkalmazások terén kiemelkedő, iskolateremtő tudósnak nevezte, aki mellett az elmúlt évtizedekben fiatal tehetségek generációi nőttek fel. 

"Roth - Shapley 1962-es elméletéből kiindulva - a piacok gyakorlati működését vizsgálva bizonyította be, hogy a stabilitás kulcsfontosságú a piaci intézmények sikerességének megítélésében. Alvin E. Roth nagy érdemének tartom azt is: a döntéshozókat sikerült meggyőznie arról, hogy a tudományos eredményeket a mindennapi életben, a gyakorlatban is egyre szélesebb körben alkalmazzák".

 

Szólj hozzá

késleltetett elfogadási algoritmus Shapley-Gale-féle algoritmus Lloyd Shapley David Gale Alvin Elliot Roth közgazdasági Nobel-díj 2012 Nobel-prize 2012 Kóczy Á. László