2012. nov 08.

A magyar tudomány ünnepe 2012 - November 3-30

írta: Janguli
A magyar tudomány ünnepe 2012 - November 3-30

 

A felfedező tudomány, a felfedező kutatások művelői korunk legfontosabb kérdéseinek felvetői és megválaszolói. Új felismeréseket, új összefüggéseket, új, mindenre kiható változásokat ígérnek. A felfedező kutatók egy türelmetlen kor türelmes, lényegkereső tudósai. Ők fogalmazzák meg azokat a kérdéseket, amelyek világról való tudásunkat más nézőpontba helyezik, amelyek révén a tudományos gondolkodás formálódik és átalakul.

Az idei Magyar Tudomány Ünnepén nagy dolgokról lesz szó. Alapvetőekről és meghatározókról. Arról a felfedező tudományról, amely ismeri saját felelősségét az elmúlt évszázadok, évtizedek, évek fejlődésében. Arról a felfedező tudományról, amely tágas összefüggésrendszerben vizsgálja jelenünk problémáit. Arról a felfedező tudományról, amely a legnagyobb tudósokat, a legkiválóbb kutatókat készteti újra és újra a legfontosabb kérdések felvetésére.

Az Akadémia több mint egy hónapos rendezvénysorozatában világhírű magyar kutatók, kivételesen tehetséges tudósok mutatják be kutatásaikat, eredményeiket, és mondják el, mi várható az új ismeretek nyomán.  Nyitott kapukkal várjuk az érdeklődőket a kutatóintézeteinkben, fontos felismerésekkel nyilvános előadásainkon. Olyan érdeklődőket várunk, akik készen állnak arra, hogy korunk legfontosabb kérdéseiről együttgondolkodjanak, akik kíváncsiak arra, hogyan válnak „felfedezéssé" a válaszok.

A felfedező kutatás a tudomány jövőjét jelenti. A tudomány pedig mindannyiunk jövőjét. Ennek felfedezésére és megértésére hívom az idei Magyar Tudomány Ünnepére mindazokat, akik szeretik a fontos kérdéseket és a valódi, hiteles válaszokat!

 
                                                                                                   Pálinkás József
                                                                                                   az MTA elnöke

 

 

 

 A Diákok az Akadémián résztvevőit Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszönti 2012. november 8-án, csütörtökön 16 órakor az MTA Székházának Dísztermében, és Trócsányi Zoltán részecskefizikus tart előadást középiskolásoknak Az isten-részecske címmel.


 


 

A gazdag képvilággal szemléltetett előadás az ismert elemi részecskék különleges tulajdonságait a diákok, és nem a részecskefizikában alkalmazott matematika nyelvén mutatja be. A résztvevők a közöttük megfejtett kapcsolatokról és a kutatás eszközeiről tanulhatnak. Meggyőződhetnek róla, hogy az apró lövedékeknek gondolt részecskék úgy is tudnak viselkedni, mint a fény, így képalkotásra is használhatók, és megérthetik, miért lehet elektronmikroszkóppal sokkal jobb felbontású képet alkotni, mint fénymikroszkóppal.

Az érdeklődők megtudhatják azt is, hogyan lehet a laboratóriumban a részecskéknek óriási energiát adni, valamint az így szerzett energiából új, a természetben eddig meg nem figyelt részecskéket előállítani. Az új ismeretek alapján pedig képet kaphatnak arról, hogyan és milyen új részecskét fedeztek fel az idén az Európai Részecskefizikai Laboratóriumban (CERN).

Az előadásról bővebben itt olvashat.

 

 

 

A Tanárok az Akadémián című program most  először várja az érdeklődőket a Magyar Tudomány Ünnepén. 2012. november 15-én a Magyar Tudományos Akadémia Szentágothai János emlékére kiírt középiskolai versenyének győztesei az általuk megtervezett biológia órát mutatják be az agy témájában.

Az Utazás a koponyánk körül verseny pályázói közül három középiskolás jutott a döntőbe. Gondosan kidolgozott óravázlataikkal és szemléltető eszközeikkel az alvás, az emlékek és a zene jótékony hatását dolgozták fel a próbatanóra keretében.

A pályaművek alapján kiválasztott diákok november 15-én 14 órától a verseny zsűrijének tagjai, osztálytársaik és pedagógusok előtt mutatják be a 20-25 perces tanóráikat az MTA Székházának Nagytermében.

A döntőt követően a zsűri kihirdeti az eredményt, és az MTA elnöke átadja a díjakat. Ezek után Falus András akadémikus a tudós és oktató szemével röviden értékeli a diákok által elképzelt és bemutatott tanórákat. Szó lesz arról, hogy milyen ötleteket vehet át ma egy pedagógus a diáktól, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy kreatív elemekkel tegyük érdekesebbé a tanórát, javítsuk az oktatás minőségét.

A program társszervezője a Kutató Tanárok Országos Szövetsége (KUTOSZ).

Szólj hozzá

agykutatás magyar tudomány napja MTA CERN Pálinkás József tanárok az akadémián diákok az akadémián Falus András