2012. sze 07.

Szabó Gábor rektor: Az ELI igenis megvalósítható! (videóval)

írta: Janguli
Szabó Gábor rektor: Az ELI igenis megvalósítható! (videóval)

Az akadémikus azt mondja: az utóbbi hetekben, napokban készült tervek bizakodásra adnak okot. Ha további késlekedés nem lesz, a szegedi lézeres kutatóközpont megépülésének műszaki vagy egyéb akadályát nem látja.  

Az augusztusi kánikula sajnálatos módon felforrósította a kedélyeket az Extreme Light Infrastructure (ELI) projektjét illetően. Néhány hete jelentették be: teljes felülvizsgálatot kezd a kormány az európai uniós tudományos nagyberuházás részeként Szegedre tervezett lézeres kutatóközpont ügyében. Egy héttel ezelőtt a Heti Válasz  több “menedzsmenthibára” igyekezett utalni összeállításában. Politikai és kommunikációs háború tört ki a magyar sajtóban: miközbenBotka László, Szeged szocialista polgármestere minden fronton a kormányt támadja azzal, hogy az maga veszélyezteti a projektet a határidők be nem tartásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs vezetője leszögezte: a kabinet kiáll a beruházás mellett.

Egyet persze nem szabad figyelmen kívül hagyni: az, hogy az ELI kapcsán Szeged városa egyáltalán számításba került, a szegedi egyetemen az utóbbi évtizedekben létrejött nemzetközi hírű lézerfizikai kutatócsoportnak, iskolának köszönhető. Ennek az iskolának az egyik jeles képviselője Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora is, aki az elmúlt hetekben nem kívánt nyilatkozni ELI-ügyben, a Telin TV-nek viszont nyilatkozott a projekt jelenlegi állásáról.

A professzor úgy fogalmazott, nagyon reméli, hogy a kormányzat tisztában van vele, az ELI esetleges meghiúsulása milyen mértékű és típusú arcvesztést jelent Magyarország, ezen belül különösen a magyar tudományosság számára. “Másfelől láttam azokat a terveket, melyek az utóbbi hetekben és napokban készültek el, s ezek számomra világosan azt sugallják, hogy az ELI igenis megvalósítható. A tavasz folyamán többször fejeztem ki aggodalmamat, hogy az ELI a meghiúsulás felé halad, de az események szerencsére valamikor május-június táján nagyon felgyorsultak. Úgy gondolom, a projekt műszakilag és egyéb szempontból visszatért arra a vágányra, hogy megvalósítható, ha egyéb késedelem nem lesz. Remélem, a vizsgálat, amiről lehetett olvasni, annak tisztázását célozza, miként lehet a továbbiakban elkerülni a csúszásokat, hiszen 2012 őszén nem lehet megismételni 2012 tavaszát. Ha mindenki a helyes következtetéseket vonja le, akkor biztos vagyok benne, hogy Szegeden lesz ELI” – fogalmazott.

A sajtóban kialakult polémiával kapcsolatban Szabó Gábor leszögezte: nem kíván azzal foglalkozni, hogy egyes újságokban mi jelenik meg. Jelenleg nem látja műszaki vagy egyéb akadályát a lézeres kutatóközpont megépülésének, márpedig ebben a történetben csakis ez a lényeg.

A Szabó Gábor akadémikussal, az SZTE rektorával készített beszélgetés egy részlete: 

 


 

 

Szólj hozzá

szegedi tudományegyetem eli szuperlézer extreme light infrastructure szabó gábor fizikus