2017. nov 06.

Delfinül tanult egy beluga

írta: Janguli
Delfinül tanult egy beluga

Megtanult palackorrú delfinül az a beluga, amely sokáig élt egy raj delfin közelében - állítja egy friss kutatás.

palackorru_delfin_es_beluga_foto_anton_denisov_ria_novosti.jpegPalackorrú delfin és belugaFotó: Anton Denisov/RIA Novosti

A négy éves beluga 2013-ban került a Krím-félszigeten található Koktebel delfináriumba, ahol eleinte nem tudott kommunikálni a vele egy medencében lévő palackorrú delfinekkel.

Néhány hónappal később viszont elkezdte másolni a delfinek jellegzetes, sípoló hangjelzéseit. Tudósok azt állítják, ez az első eset, hogy egy állat bizonyíthatóan megpróbáljon egy másik faj egyedeivel kommunikálni.

„Két hónappal a beköltözése után azt tapasztaltuk, hogy a beluga elkezdte utánozni a delfinek nyelvét, miközben egyre kevésbé használta a belugákra jellemző hangokat” 

- mondta az esetet vizsgáló orosz kutatócsoport egyik munkatársa.

Ugyanakkor fordítva nem működött a dolog, ahogy embereknél is megszokott, a kisebbség idomult a többségi kultúrához, és nem fordítva. A palackorrúak mindössze egyetlen egyszer szólaltak meg belugául, pedig a kutatók több mint 90 órányi hangfelvételt készítettek a medencében.

A delfinek egyébként az elején még féltek a nagyobb testű belugától, de a közös nyelv megtalálása után már a palackorrúak borjai is mernek mellette úszni.

Szólj hozzá

palackorrú delfin nyelvi képességek