2016. már 29.

Kutyagondolatok nyomában

írta: Janguli
Kutyagondolatok nyomában

Csányi Vilmos előszava

kutyagondolatok.jpgAz ELTE Etológia Tanszékén a hetvenes években paradicsomhalakkal kezdtük etológiai vizsgálatainkat, mert akkor ez az állat egyszerűnek és laboratóriumi vizsgálatra alkalmasnak tetszett. Nem is csalódtunk benne, sikerült viselkedésének számos fontos elemét leírni és a mögöttük álló etológiai mechanizmusokat kideríteni. Több mint egy évtizede tértünk át bonyolultabb állatok: a nyulak és kutyák viselkedésének vizsgálatára. Egy tanszék munkája nem csak kutatásból és oktatásból áll, fontos része ennek a kutatók nevelése is. Egy jó tanszék kicsi kutatóközösség, ahol szépen, lassan alakulnak ki a megfelelően használható módszerek, a kutatást serkentő különböző elméletek, és ami a legfontosabb: a jól felkészült, kitűnő kutatók. Akkor kezdtünk az összetettebb problémák vizsgálatához, amikor kinevelődtek az ehhez szükséges munkatársak. A két szerkesztő, Miklósi Ádám és Topál József kutyakísérletekből építette fel nemzetközi szinten is elismert tudományos karrierjét. Feltűnt nekünk, hogy alig van az irodalomban kutyaetológiával foglalkozó vizsgálat, leírás. Nagyon sok volt a kutyakönyv, amelyek elsősorban a kutyák tartásával, egészségügyi problémáival és kiképzésével foglalkoztak, de a kutyaelme vizsgálata szinte el sem kezdődött.

topal_jozsef_kutyagondolatok_etologia.jpgEzzel egyidőben az is világos volt, hogy valamiféle áttörés készülődik az állati elmék vizsgálatában, amelynek akkoriban a legfontosabb alanyai majmok, főként emberszabású majmok voltak. Azt gondoltuk, hogy a kutya önmagában is érdemes a vizsgálatra, hiszen itt van a közelünkben, könnyen megfigyelhető, könnyen tanulmányozható, de ezen kívül is nagyon sok elméleti lehetőséget kínál. A kutyák napjainkban nagyobbrészt családtagok, természetes környezetük az emberi közösség. Ez azt a lehetőséget csillantotta meg, hogy a kutyaelme tanulmányozásával hasznos adatokat kaphatunk az emberi elme korai állapotáról is, mert a nyelv kialakulása előtti időkben az ember már zárt, együttműködő közösségekben, bár primitív körülmények között élt. Feltehető volt, hogy a kutyák vizsgálata támpontokat ad majd arra, hogy melyek voltak a nyelv előtti ember legfontosabb elmebéli tulajdonságai.

miklosi_adam.jpgAmikor ezt a munkát elkezdtük, nagyon kevés elképzelésünk volt a hogyanról. Azt biztosan tudtuk, hogy a tanszéken nem fogunk kutyákat tartani, mert egy laboratórium állatháza nem természetes környezete a kutyának. Teljesen új, a gazdákat is involváló kutyavizsgáló módszereket kellett kigondolni. Az, hogy ez sikerült, Miklósi és Topál kreatív munkájának az eredménye. A könyvükben nagyon tömören bemutatott eredményeket az ő közvetlen irányításukkal értük el az Etológia Tanszéken, amely ma nemzetközileg is elismert elmekutató központ.

A könyv elfogyott, online itt olvasható.

Szólj hozzá

kutya etológia Csányi Vilmos kutyaetológia Miklósi Ádám kutyák érzelmei kutyák viselkedése