2015. jún 02.

„A tudomány legyen mindenkié” – jubileumi emlékév a 150 éves MTA Székházban

írta: Janguli
„A tudomány legyen mindenkié” – jubileumi emlékév a 150 éves MTA Székházban

Másfél évszázada készült el a Magyar Tudományos Akadémia Székháza. Az évforduló alkalmából az MTA változatos, az év végéig tartó eseménysorozatot indított. A programokról rendhagyó sajtótájékoztatón tájékoztatta az újságírókat Barnabás Beáta főtitkárhelyettes. A résztvevők szakavatott kísérők kalauzolásával sétát tehettek az épületben, amelyen a tudomány palotájának történetével és a nagyközönség által elzárt részeivel is megismerkedhettek.

_szekhaz_02_maxi.jpg

„Méltóság, megközelíthetőség, világosság – e három elv szem előtt tartásával, egy azóta is példátlan nemzeti közadakozás eredményeként épült fel a Magyar Tudományos Akadémia Székháza" - mondta el Barnabás Beáta. Az MTA főtitkárhelyettese felhívta rá a figyelmet, hogy az 1865. december 11-én felavatott, impozáns épület központi elhelyezkedésével, nyitott, a fényt jól átengedő tereivel már átadásakor azt sugallta, hogy a tudomány legyen mindenkié. „Ez az MTA mának szóló üzenete is. A kor eszközeinek felhasználásával minél több embernek kell átadnunk és közérthetővé tennünk az akadémiai kutatóhálózatban elért eredményeket" – hangsúlyozta Barnabás Beáta. Erre nemcsak azért van szükség, hogy a valóban értékes tudás révén vissza lehessen szorítani az áltudományok térhódítását, hanem azért is, hogy a fiatalok olyan értékeket és életútmodellt lássanak, amelyek azt bizonyítják: érdemes a tudománnyal foglalkozni.

mta-lepcso.jpg

MTA lépcsőház

A főtitkárhelyettes kiemelte: az MTA egy évvel ezelőtt hivatalba lépett új vezetésének célja, hogy az emlékév alkalmából a kutatói közösség mellett a nagyközönség számára is érdekes, változatos és vonzó programokat nyújtson. A rendezvények sorában a májusi közgyűlés idején megnyitott kamarakiállítás után a következő egy ünnepi koncert lesz június 11-én. Ezen mutatják be Sisa József, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársa által írt kiadványt, amely színes képek segítségével kalauzolja olvasóit „a magyar tudományosság jelképpé nemesült foglalatában." A Múzeumok Éjszakáján kinyílnak az Akadémia kapui, látogatható lesz a Székház. Szakavatott kísérők kalauzolják majd az érdeklődőket például az Akadémia Művészeti Gyűjteményében, amelynek termei eredetileg az Esterházy-gyűjteménynek adott helyet. A következő hónapokban pedig kiállításokkal, emléküléssel, díszkoncerttel ünnepli az Akadémia Székházának másfél évszázadát. Az ünnepi emlékévet az MTA palotájáról készülő nagymonográfia bemutatója zárja.

mta-keleti-gyujtemeny_1.jpg

MTA Keleti Gyűjtemény

Érdekességek az MTA Székházról

Magyarország első közpénzből (pontosabban közadakozásból) emelt épületének tervezése nem volt konfliktusmentes. Az Akadémia a Párizsban tartózkodó Henszlmann Imre művészettörténészt – úgy is, mint az Akadémia tagját – kérte fel a technikai előkészületek megtételére, vagyis az akadémikusok kikérdezése után annak kidolgozására, hogy a leendő épület helyiségeinek milyen funkciókat kell ellátniuk, hány legyen belőlük, és mekkorák legyenek. Henszlmann tanulmányai alapján egyedül a neogótikus stílust tartotta megfelelőnek egy ilyen fontos épülethez. Rábeszélte a gróf Dessewffy Emil elnök, báró Eötvös József alelnök és gróf Károlyi György alkotta akadémiai Építési Bizottmányt, hogy meghívásos pályázaton dőljön el, ki tervezze a székházat. Ráadásul ő maga is részt vett a pályázaton, és a másik két indulótól írásbeli nyilatkozatot kért (és kapott is) arról, hogy ők is neogótikus stílusban terveznek. Ybl Miklós aláírta a nyilatkozatot, ám ennek ellenére inkább a neoreneszánsz felé hajló tervet nyújtott be. A nem építész végzettségű Henszlmann tervében voltak statikailag nehezen megoldható javaslatok: például a nagyterem fölé helyezte el a könyvtárat, afölé pedig a képtári szintet. Az Építési Bizottmány úgy döntött, nem elégszik meg az első körben beérkezett tervekkel, így előbb Henszlmann háta mögött, majd nyíltan is további építészeket keresett meg. A megbízást végül Friedrich August Stüler, a porosz király építésze kapta, aki a barokk palotatradíciók mentén tervezte meg a neoreneszánsz stílusú épületet. Kiválasztásában – még az abszolutizmus korszakában, a kiegyezés előtt járunk – szerepe volt annak is, hogy nem volt osztrák.

cultura-hollo-barnabas-mta-emlektabla-1891_1.jpg

Az Akadémia megalapításának pillanatát megörökítő dombormű a Székház oldalhomlokzatán (Holló Barnabás alkotása)

Az Akadémia Székháza a szó szoros értelmében divatot teremtett. A kiegyezés utáni körülbelül húsz év során ez minősült a stílus- és típusmeghatározó, ikonikus épületnek Magyarországon. Lényegében a Székház tömegelrendezése, homlokzati kialakítása jelentette a „középületet". Hozzá hasonló például a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri központi épülete, a szentesi városháza, a komáromi takarékpénztár, a békéscsabai színház, sőt még szállodaépületet is húztak fel ebben a stílusban.

Az épület díszítésének egy különösen jellegzetes és feltűnő részletéről már 1881-ben, bő másfél évtizeddel az építkezés befejezése után kényszerűen le kellett mondani. Az MTA Székház homlokzatsíkjából kiemelkedő középrizalit négy sarkán szárnyas griffek álltak, hogy fellazítsák a súlyosnak tűnő épülettömeget. Az egyik szobor viszont 1881-ban leesett, így a másik hármat is eltávolították.

mta_bejarat_lepcso.JPG

A lépcsőház az előcsarnok felől

Ugyan két szintet foglal el az épületben, a Díszteremben manapság mégis gondot okoz a fülledtség, különösen egy verőfényes késő tavaszi vagy nyári délelőttön tartott rendezvény esetén. Egy ilyen kivételes műemléképületben azonban nem egyszerű feladat a légkondicionálás kiépítése. 19. századi eleinknek sokkal könnyebb dolguk volt: egyszerűen kinyitották a térre nyíló hatalmas ablakokat, és máris volt levegő. Megtehették, mert bár akkoriban is forgalmas volt a környék, – napjainkkal ellentétben – a város zaja még korántsem nyomta el a dísztermi események hangjait.

mta_diszterem01_800x532_2.jpg

MTA Díszterem

217 ablak 23 stílusban – az épület ablakainak felújítását megelőző felmérés során átfogó adatbázis készült a Székház üvegfelületeiről, amelyet a BME Épületszerkezettani Tanszékének munkatársai végeztek. Értékelésük szerint valójában ablaknak kinéző üvegfalakról beszélünk, hiszen van akkora méretű is köztük, amelynek két és fél méter magasságban is van nyitókilincse.

A pénteki rendhagyó székházbejáráson az újságírók között a legnagyobb sikere a magyar irodalom kimagasló egyéniségeihez kötődő kéziratoknak volt, amelyek az építészeti emlékekkel és műtárgyakkal együtt adják a „hely szellemét."

Forrás: mta.hu

Szólj hozzá

MTA MTA Székház Barnabás Beáta MTA díszterem Holló Barnabás