2015. ápr 08.

A 11 éves autista savant kisfiú lerajzolta a világ térképét fejből

írta: Janguli
A 11 éves autista savant kisfiú lerajzolta a világ térképét fejből

Néhány napja egy New York-i professzor behívta 11 éves kisfiát az előadására. A kisfiú lerajzolta a világ térképét az osztály előtt. Az egyik lány telefonjával készített felvételeket a hihetetlenül részletes térképről, amely nemcsak a földrészek alakját ábrázolja, hanem az országhatárokat is, továbbá azokat a kis megfagyott szigeteket a sarkkör fölött, amelyek éppen akkor süllyednek, amikor ezt az írást olvassuk.

autizmus_savant_terkep.jpg

Az interneten vírusként terjedő képek rávilágítanak, hogy miközben az autizmus hátrányosan befolyásolja a társas információfeldolgozást és a kommunikációt, nagy mértékben felfokozhat olyan képességeket, mint a vizuális emlékezet és a gépies tanulás. De mi lehet az oka ennek? Egyes kutatások szerint az emlékezetért felelős agyterületek, az amygdala és a hippokampusz aktivitása tér el a szokásostól. A teljes magyarázat azonban még várat magára.

11-year-old-buy-with-autism-world-map-drawn-by-hand-21.jpg

A Törékeny X-szindróma (más néven fragilis X, FRAXA-szindróma, FXS, Martin-Bell kór) az egyik leggyakoribb örökletes, értelmi elmaradást okozó genetikai elváltozás, egyben az autizmus leggyakoribb ismert oka. A betegségért az X kromoszóma FMR1 génjének mutációja tehető felelőssé. Kb. 2000 újszülöttből egyet érint: minden 1500. fiúban és 2500. lányban fordul elő.

A Törékeny X szindrómával kapcsolatos protein (FXR1P) általában azt biztosítja, hogy a fontos dolgokra emlékezzünk, de ne annyira, hogy azok elárasszák agyunkat. Olykor azonban ez a protein nem megfelelően működik, és ez vezet olyan állapotokhoz, mint az autizmus, amikor az egyén agyi aktivitása az átlagosnál fokozottabb.

A tudósok jelenleg több mint 10 000, autizmus által érintett családnál végeznek genetikai kutatásokat, hogy feltárják, milyen változások állnak a háttérben. Minél többet tudunk arról, hogyan működik agyunk, annál közelebb kerülünk a mindannyiunkban ott szunnyadó térképrajzolási és hasonló képességek felszabadításához.

Autizmussal kapcsolatos, részletesebb cikkeim:

Pillantás az autizmus világába

Brainman - a savant-szindróma

A savantok igézete

Szólj hozzá

memória amygdala autizmus savant hippokampusz törékeny x kromoszóma autista savant autisták FXR1P