2015. jan 25.

Depresszió, skizofrénia - hátha az aszpirin a megoldás?

írta: Janguli
Depresszió, skizofrénia - hátha az aszpirin a megoldás?

depresszio-aszpirin-3.jpg

Az esetek 40%-ában a mentális bajok összecsengenek a gyulladásos reakciókkal. Ez adta azt a gondolatot, hogy az előbbieket egyszerű gyulladásgátlókkal is lehet kezelni. Beválik! 

Aszpirinnel küzdeni a krónikus depresszió ellen? Ilyesmiben nem is reménykedtünk. Pedig a legújabb munkák alapján egyre inkább lehetségesnek tűnik.

Tudott volt, hogy néhány döbbenetes eredményt hozó kísérlet már megnyitotta az utat ebbe az irányba. Főleg az az úttörő jellegű kísérlet, amelyet 2006-ban végzett Julien Mendlewicz és Nicoletta Brunello vezetésével egy belga-olasz kutatócsoport. A kísérlet túl szerény méretekben folyt ahhoz, hogy valóban meggyőző legyen, de adatai nem hagyták nyugodni a tudósokat.

Kimutatták, hogy olyanoknál is, akiknél az antidepresszánsok hatástalanok voltak, kis mennyiségű aszpirin napi szedése állapotjavulást idézhet elő. A 21 férfi és 13 nő kezelését napi 100 mg aszpirinnel egészítették ki, s egy hét leforgása után a depressziós tünetek 50%-uknál a felére csökkentek. Sőt 43%-nál gyógyulás indult meg.

Négy évvel később az aszpirin ismét "belökte a pszichiátria ajtaját". A klasszikus antipszichotikus skizofrénia-kezelést napi 1 g aszpirinnel egészítették ki. Wijnand Laan csoportja (Utrechti egyetem) ezt alkalmazva jobb eredményeket mutatott fel, mint csak az alapkezeléssel. 

Magas citokin-szint

Ugyanebben az évben lítiummal kezelt bipoláris betegeknél egy kísérlet azt mutatta ki, hogy ha csekély aszpirint is kaptak naponta, akkor sokszor kevésbé kellett növelni a lítium-adagjukat. Nem maradt kétség afelől, hogy az aszpirin bizonyos idegrendszeri betegségekre gyógyítólag hat.

depresszio-aszpirin-1.jpg

De hogy jutottak az orvosok arra a gondolatra, hogy pszichiátriai problémákra a 21. században egy olyan évszázados szert vegyenek elő a szekrényből, amelyet mindig is fájdalomcsillapításra használtak?

Egy véletlen megfigyeléssel kezdődött az 1990-es évek végén: egyes depressziós pácienseknél amerikai kutatók a citokinek abnormálisan magas szintjét állapítják meg (a citokinek olyan molekulák, amelyeket valamilyen agresszióra válaszul fabrikál az immunrendszer).

Sebesülések, szúrások esetén a fájdalomérzés hátterében a citokinek állnak, s pontosan ezek ellen hat az aszpirin. Tágabb összefüggésben: a gyulladásos reakció citokinekre alapozódik !

Mármost ezeket a kezdeti elemzéseket százszorosan is megerősítették, és nemcsak depressziónál, hanem más pszichiátriai kórok esetén is. A pszichiátriai betegek kb. 40%-ánál figyelhető meg a citokinek – főleg az IL-1 és IL-6 interleukinek, a TNFα és a reaktív protein (ezt a máj termeli válaszul a gyulladásra, ezért a gyulladás markerének használják) –  abnormálisan magas szintje”.

A gyulladásos betegségben (pszoriázis, bizonyos reumák stb.) szenvedők 30-40%-a deprimált. „Sokáig gondoltuk úgy, hogy depressziójukat a fájdalom vagy a kór terhe magyarázza. Erről most már másképp gondolkozunk” – mondja Robert Dantzer, a neuroimmunológia specialistája (Texasi Egyetem). „Ha olyan gyógyszert adunk, amely korlátozza a citokinek működését, a depressziós állapot enyhül, még mielőtt hatni tudnánk például a pszoriázisra. 

Nemcsak az aszpirin! 

A fordítottja is igaz: a gyulladásos reakciót fokozó kezelések, pl. az INFα interferonon alapulók – ezt használják hepatitis C-nél vagy egyes olyan rákbetegeknél, akik ellenállnak a szokásos kemoterápiának – a betegek egyharmadánál-felénél depressziós epizódokat idéznek elő.

Akkor tehát? A reumás poliartritiszhez hasonlóan a pszichiátriai betegségek merő gyulladásos megbetegedések volnának? Egyes tudósok meg vannak győződve erről.

Mások óvatosabbak. "A citokinek nem okai a mentális betegségeknek, de egyre nyilvánvalóbb, hogy egyes pácienseknél hozzájárulnak bizonyos tünetek jelentkezéséhez” – mondja Andrew Miller, az Emory Egyetem (USA) pszichiátere.

Egy másik kérdés is válaszra vár: a gyulladás hogyan tud ekkora összevisszaságot előidézni az agyban? Andrew Miller szerint „a citokinek úgy hatnak az agyban, hogy módosítják az idegi hírvivők visszavételét és kibocsátását, hatnak továbbá az ideg- és a gliasejtek születésére és halálára.” 


Akárhogy is van, a gyulladásnak a mentális betegségek terén tulajdonított szerepéből logikusan következik, hogy meg kell próbálni a gyulladás elleni kezelést. Márpedig a gyulladásgátló szerek közül a legrégebbi és a legjobban ismert természetesen az aszpirin! Következtek tehát 2008 és 2010 között az első kísérletek.

depresszio-aszpirin-2.jpgEzek azt sugallták az orvosoknak, hogy messzebbre is elmehetnek. Hiszen nem csak az aszpirin olyan gyulladásgátló, amely felkeltette az orvosok érdeklődését. Az egyik legígéretesebb, illetve a sikeres kísérletekben leginkább dokumentált szer a Célécoxib, egy molekula, amelyet többnyire a reumás poliartritisz kezelésében alkalmaznak.

Forrás: Science et Vie

Szólj hozzá

depresszió skizofrénia pszichiátria aszpirin gyulladás immunrendszer citokinek neuroimmunológia