2014. aug 23.

Klikkelj a részecskékért! - magyar diák által is fejlesztett játék nyert a CERN legjobb projektje vetélkedőn

írta: Janguli
Klikkelj a részecskékért! - magyar diák által is fejlesztett játék nyert a CERN legjobb projektje vetélkedőn

Bíró Gábor fizikus (MTA Wigner kutatóközpont) is tagja volt a nyertes csapatnak, amely a CERN által rendezett Summer Student Webfesten, egy a részecskefizikát népszerűsítő webes játékkal elnyerte a legjobb projekt díját.  

particle-clicker.jpgA versenyen tudománynépszerűsítő projekteket kellett létrehozniuk a csapatoknak, nyílt webes technológiák felhasználásával. A vetélkedés 48 órán át tartott. Mennyire innovatív, kapcsolódik-e a CERN-hez, a részecskefizikához, van-e köze humanitárius célkitűzéshez, mennyire használható: ezeket értékelte a szakmai zsűri.

A nyertes csapat tagjai voltak még: Tadej Novak (Szlovénia), Csien Nan-csang (Kína), Kevin Dungs (Németország) és Igor Babuschkin (Németország).

Kattingatásra kattanva

Az ötlet egy roppant népszerű és egyszerű játék, a Cookie Clicker sikerén alapult. Minél többet klikkelni, nem tűnik túl komoly célnak, de sokan órákig képesek rákattanni a feladatra. Nincs ez másként a Particle Clickerrel sem.

A játékos egyszerű felülettel találkozik, a Nagy Hadronütköztető egyik óriásdetektorának, a CMS-nek a keresztmetszeti képével. Erre klikkelve keletkeznek a részecskefizikai események, vagyis adatok. Akárcsak a CERN-ben, ha elegendő adat áll rendelkezésre, megszületik a felfedezés, amelyről minden esetben jól érthető, részletes leírást kapunk. A kutatáshoz nélkülözhetetlenek az új tagok, akikre valutáért, azaz a CERN-ben használatos kávéautomata-zsetonokért tehetünk szert.

A Particle Clickernek immár mobileszközökre optimalizált verziója is létrejött és szabadon letölthető.

Elsősorban azért vettem részt a versenyen, mert rendkívül tetszett az ötlet, hogy egy egyszerű játékon keresztül népszerűsítsük a részecskefizikát. ... Az egész játékot a fizika kontextusába helyeztük, illetve a játék jutalmaként ismeretterjesztő leírásokat adtunk valós részecskefizikai felfedezésekről. Így felkeltjük a játékos érdeklődését a fizika iránt, és arra ösztönözzük, hogy maga is nézzen utána alaposabban az elméletnek,

mondja Bíró Gábor,  aki már jelenleg, egyetemi hallgatóként az MTA Wigner Központ Részecske- és Magfizikai Intézetének kutatója. A Nagy Hadronütköztető kísérleteinél használt, ún. részecsketranszport szimulációs programcsomag új verziójának fejlesztésén dolgozik. Tagja továbbá az ALICE csoportnak, amelynek célja a világegyetem korai állapotának, az ősrobbanást követő tízezer-milliomod másodpercben létrejött kvark-gluon plazmának az előállítása és tanulmányozása.

alice.jpg

CERN Open Days 2014

2014. szeptember 27-28-án (szombat-vasárnap) az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont a CERN alapításának 60. évfordulójára szervez jubileumi eseményt a csillebérci KFKI sportpályán és a kapuit kizárólag erre az alkalomra megnyitó Wigner Adatközpontban. Ezen a rendezvényen indul útjára a Sokszínű Fizika Busz vagy nanobusz is. A kutatók remélik, hogy ekkorra már a Particle Clicker magyar verziója is elérhető lesz.

A játék kipróbálható a CERN honlapján: http://particle-clicker.web.cern.ch/particle-clicker/

Szólj hozzá

CERN Wigner Fizikai Kutatóközpont ALICE nanobusz Bíró Gábor Particle Clicker